Παρόλο που η ηλιακή ακτινοβολία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την πρόκληση καρκίνου το δέρματος, δύο νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι η νόσος ίσως τελικά να «κρύβεται» στο DNA μας.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελέτησαν 125 διδύμους, από τους οποίους ο ένας είχε εμφανίσει μελάνωμα.

Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος μεταξύ των μονοζυγωτικών διδύμων ήταν δεκαπλάσιες και για τον δεύτερο υγιή αδελφό. Αντίθετα, ο κίνδυνος της νόσου έδειξε να περιορίζεται στην περίπτωση των ετεροζυγωτικών διδύμων.

Από την άλλη, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία της βάσης δεδομένων σχετικά με τον οικογενή Καρκίνο (δηλ. περιπτώσεις καρκίνου όπου υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση) στη Σουηδία.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η συγγένεια πρώτου βαθμού (αδελφός, αδελφή, γονιός) με ασθενή που πάσχει από κάποιες μορφές καρκίνου του δέρματος εκτός του μελανώματος, έδειξε να συνδέεται με θεαματική αύξηση του κινδύνου.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την ανίχνευση του βαθμού κινδύνου που αντιμετωπίζει σχετικά με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Διαβάστε ακόμα:
Πιο κοντά στην πλήρη θεραπεία του μελανώματος
http://www.vita.gr/html/ent/839/ent.6839.asp

Μελάνωμα: Φταίνε τα γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/256/ent.6256.asp

Για να μη ζήσετε… μελανές στιγμές
http://www.vita.gr/html/ent/018/ent.9018.asp