Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά ήθελαν να διερευνήσουν πότε οι άνθρωποι νοιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, όταν ψωνίζουμε / μας χαρίζουν υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα ρούχα, όργανα γυμναστικής, κοσμήματα, βιβλία ή όταν αγοράζουμε / αποκτούμε ευκαιρίες για εμπειρίες, όπως θα ήταν μία επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, ένα ταξίδι για σκι ή μία ημέρα σε ένα σπα.

Παρακολουθώντας μετά από μερικές μέρες ή βδομάδες τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υλικά αγαθά μας προσφέρουν «δόσεις» χαράς για αρκετό καιρό αφού τα έχουμε αποκτήσει, ενώ τα δώρα – εμπειρίες μας δίνουν μία πολύ έντονη ευχαρίστηση και στη συνέχεια παραμένουν στο μυαλό μας ως μία ευχάριστη ανάμνηση.

Αν θέλουμε να χαρίσουμε κάτι στον εαυτό μας ή σε κάποιον αγαπημένο μας ας το σκεφτούμε ως εξής: Αν αγοράσουμε εισιτήρια για μία πολύ ωραία και σημαντική συναυλία θα νοιώσουμε έντονη ευχαρίστηση την ώρα εκείνη και αφού τελειώσει θα έχουμε μία ωραία ανάμνηση στο μυαλό μας από εκείνη τη βραδιά.

Αν αγοράσουμε έναν καναπέ θα παίρνουμε ευχαρίστηση κάθε φορά που θα καθόμαστε αναπαυτικά, χωρίς όμως ποτέ να έχουμε ζήσει μία συγκλονιστική εμπειρία με την απόκτησή του. Μένει λοιπόν να διαλέξουμε τι από τα δύο προτιμάμε.