Η δρ Χαρουχίσα Φουκούντα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου με την ομάδα της ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 60.000 άτομα που έκαναν τακτικά τσεκ-απ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι 33.455 από αυτούς έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, οι 22.070 το έτρωγαν στα γρήγορα και οι 4.192 έτρωγαν αργά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην τελευταία ομάδα ήταν πιο υγιείς από ότι τα μέλη των δύο άλλων ομάδων. Σε σχέση με όσους έτρωγαν γρήγορα, όσοι έτρωγαν με κανονικό ρυθμό, είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι, ενώ όσοι έτρωγαν αργά, είχαν 42% μικρότερη πιθανότητα.

Ποτέ φαγητό δύο ώρες πριν τον ύπνο

Παράλληλα, οι άνθρωποι που αποφεύγουν την κατανάλωση τροφής στο δίωρο πριν τον ύπνο, καθώς και όσοι κόβουν το επιδόρπιο μετά το φαγητό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν το βάρος τους, σύμφωνα με μια την ίδια ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Όσοι έτρωγαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, ιδίως το βραδινό, καθώς και όσοι δεν έτρωγαν τίποτε το προηγούμενο δίωρο πριν τον ύπνο, είχαν επίσης μικρότερες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Δεν ίσχυε το ίδιο για εκείνους που παρέλειπαν το πρωινό (προηγούμενες μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, επειδή μεταθέτει την κατανάλωση φαγητού χρονικά προς το τέλος της μέρας).

Όσοι άνθρωποι κάνουν κάποιο από τα παραπάνω – ακόμη καλύτερα και τα τρία- έχουν σε μικρότερο ποσοστό παχυσαρκία, ελέγχουν καλύτερα το δείκτη μάζας του σώματός τους και διαθέτουν μικρότερη περιφέρεια μέσης.