Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και εκτός από τα παιδιά μας που δυσανασχετούν πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα δικά μας άγχη για το μέλλον τους. Κάθε γονιός θέλει το μικρό του να αγαπήσει το διάβασμα και να καταφέρει να γίνει καλός μαθητής, καθώς έχουμε μάθει να συνδέουμε τις ακαδημαϊκές επιτυχίες των παιδιών με τη μελλοντική τους ευτυχία. Φυσικά, αν κοιτάξουμε γύρω μας και αν θυμηθούμε τόσο τη δική μας πορεία όσο και εκείνη του ευρύτερου κύκλου μας, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από πολύ διαφορετικές κλίσεις, ταλέντα και ενδιαφέροντα και η ικανοποίηση που αντλούν από την καθημερινότητά τους σχετίζεται με αυτά ακριβώς τα στοιχεία και όχι με το κύρος ή ακόμη και τις αποδοχές του εκάστοτε επαγγέλματος.

Ωστόσο, είτε το παιδί σας καταλήξει να γίνεται γιατρός είτε επιλέξει να ασχοληθεί με τις τέχνες, παραμένει γεγονός πως ορισμένες γνώσεις και δεξιότητες που μαθαίνει στο σχολείο θα του φανούν απαραίτητες. Ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει να χτίσει γερές γνωστικές βάσεις από μικρή ηλικία, δεν είναι μόνο πιο ικανός να γράψει καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και να αναγνωρίσει μια ψεύτικη είδηση ή να εξετάσει κριτικά την επικαιρότητα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα δείξουν το ενδιαφέρον που απαιτείται για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη σχολική τους εκπαίδευση;

Κατάλληλες προϋποθέσεις

  • Γνωρίστε τον δάσκαλο: Μην περιμένετε την ημέρα των ελέγχων για να μιλήσετε με τον εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει το παιδί σας. Μια φορά το μήνα πηγαίνετε στο σχολείο και ρωτήστε για την πρόοδό του. Εκτός από τις πιθανές δυσκολίες που συναντά στα μαθήματα, έτσι είναι πιο πιθανό να πληροφορηθείτε εγκαίρως άλλα προβλήματα που κάνουν το σχολείο δυσάρεστη εμπειρία για το μικρό σας, όπως είναι τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
  • Γραφτείτε στον σύλλογο γονέων: Εκεί θα μπορείτε να ανταλλάσσετε απόψεις με άλλους γονείς και να μαθαίνετε από αυτούς για περιστατικά που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας.

Σωστή μελέτη

  • Διαβάστε μαζί του: Πολλά παιδιά χρειάζονται τη συντροφιά των γονιών τους προκειμένου να διαβάσουν, ειδικά στα πρώτα σχολικά τους χρόνια. Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και αφιερώστε τη σε αυτή τη δουλειά, όμως…
  • Δείξτε του, μην κάνετε: Αν και η στήριξή σας είναι σημαντική, κυριότερος στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι το να τα κάνει όλα σωστά, αλλά το να μάθει να διαβάζει μόνο του. Μεγαλώνοντας θα θελήσει από μόνο του να ανεξαρτητοποιηθεί και ως τότε θα πρέπει να μπορεί να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις.
  • Οργανώστε το γραφείο του: Ένας ακατάστατος χώρος συνεπάγεται πολλαπλά ερεθίσματα, τα οποία αποσπούν την προσοχή του παιδιού και δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί.
  • Μάθετέ του να ρωτάει: Πολλά παιδιά ντρέπονται να ζητήσουν διευκρινίσεις από τους δασκάλους τους γιατί πιστεύουν πως οι συμμαθητές τους θα υποτιμήσουν την ευφυΐα τους αν ρωτήσουν κάτι προφανές. Εξηγήστε του πως οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι εκπαιδεύουν το μυαλό τους εκφράζοντας τις απορίες τους και προσπαθώντας να τις λύσουν.
  • Συνδέστε τη γνώση με την πραγματικότητα: Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο συχνά θα ακούτε τη φράση: «Πού θα μου χρειαστεί αυτό;». Αντί να εκνευρίζεστε, επιχειρήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Εκτός από τη συνέχιση των σπουδών του, οι καλές βάσεις στην ιστορία, στη φυσική, στα μαθηματικά αποτελούν προϋποθέσεις για πολλές καθημερινές περιστάσεις – αν όχι ως γνώσεις, τότε σίγουρα ως λογική.
  • Επιβραβεύστε το: Όχι μόνο για τους βαθμούς, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει και τις νέες δεξιότητες που κατακτά.

Επιπλέον ώθηση

  • Κλείστε τις οθόνες: Η περιορισμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δεν συνεπάγεται μόνο περισσότερο χρόνο διαβάσματος, αλλά και μεγαλύτερη συγκέντρωση.
  • Διαβάστε μπροστά του: Είστε το σημαντικότερο παράδειγμα που έχει στη διάθεσή του το παιδί. Την ώρα που διαβάζει, χαλαρώστε με ένα βιβλίο.
  • Συζητήστε μαζί του: Όσο πιο υγιής είναι η επικοινωνία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να ζητήσει τη βοήθειά σας αν δυσκολεύεται με ένα μάθημα ή μια κατάσταση στο σχολείο.
  • Γραφτείτε στη βιβλιοθήκη: Εκεί θα μπορέσει να βρει και να δανειστεί βιβλία που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του και να μάθει να αγαπά την ανάγνωση.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν βαριέται: Αν το παιδί σας είναι ήδη πολύ καλός μαθητής, εξετάστε το ενδεχόμενο να έχει ξεπεράσει το επίπεδο της τάξης στην οποία βρίσκεται. Σίγουρα τώρα χαίρεστε που όλα του είναι εύκολα. Ωστόσο αναπόφευκτα κάποια στιγμή αυτό θα πάψει να συμβαίνει και, αν έχει συνηθίσει να μην κοπιάζει για να αποδώσει καλά στο σχολείο, ενδέχεται να πελαγώσει. Γι’ αυτό, προσφέρετέ του επιπλέον υλικό, φροντίζοντας να είναι διασκεδαστικό και να μην του ασκείτε πίεση.

Η αξία της αποτυχίας

Όλα τα παιδιά δυσκολεύονται κάποια στιγμή σε ένα μάθημα ή και μία «ομπρέλα» μαθημάτων. Η διαχείριση των πιθανών αποτυχιών είναι το κλειδί για να μην απογοητευτούν και να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

  • Δείξτε ενσυναίσθηση: Μην μαλώνετε το παιδί για τις αποτυχίες του στο σχολείο. Αντ’ αυτού επιχειρήστε να καταλάβετε τι φταίει και να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει.
  • Μοιραστείτε τις δικές σας κακές στιγμές: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μας ως γονείς, είναι να πιστεύουμε πως τα παιδιά μας πρέπει να μας θεωρούν αλάνθαστους προκειμένου να παραδειγματιστούν. Στην πραγματικότητα, αυτή η πεποίθηση τα κάνει να αμφισβητούν τις ικανότητές τους μπροστά στο πρώτο εμπόδιο και να τα παρατάνε.
  • Βρείτε το ηθικό δίδαγμα: Βοηθήστε το να εκπαιδευτεί στην επίλυση προβλημάτων δημιουργώντας από κοινού ένα σχέδιο που θα το βοηθήσει να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά. Εντοπίστε τι ήταν αυτό που το εμπόδισε: Δεν αφιέρωσε πολύ χρόνο; Είχε κάποια κενά; Δεν το ενδιαφέρει αρκετά το μάθημα;
  • Μην το σώζετε διαρκώς: Αντί να επιβεβαιώνετε ότι έχει εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα, αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πόσο χρόνο θα αφιερώσει. Αν αυτό μεταφραστεί σε χειρότερη απόδοση, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της, δηλαδή έναν χειρότερο βαθμό στο σχολείο και την απώλεια της επιβράβευσης στο σπίτι. Έτσι θα μάθει να είναι πιο υπεύθυνο.