Οι άνθρωποι που αναζητούν το νόημα στην ζωή, είναι πιθανότερο να το βρουν κοντά στα εξήντα τους χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οπότε ξεχάστε τις βιασύνες.

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει χαρά και ευχαρίστηση στην καθημερινότητά σας; Είτε είναι η οικογένεια, οι φίλοι, η καριέρα είτε κάτι εντελώς διαφορετικό, ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσετε γύρω στα εξήντα σας, για να μπορέσετε να το εκτιμήσετε πλήρως, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υγεία και μακροζωία χαρίζει ο αυτοσκοπός

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, παρακολουθώντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας 21 έως και άνω των 100 ετών, παρατήρησαν ότι περισσότερο ικανοποιημένοι με την ζωή τους ήταν εκείνοι, που βρίσκονταν περίπου στην μέση της ηλικιακής κλίμακας, δηλαδή στα εξήντα τους χρόνια. Όσοι αισθάνονται ότι υπηρετούν ένα σκοπό, στο μεταξύ, εμφανίζονται περισσότερο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πεθάνουν πολύ πιο αργά στην ζωή τους, αφού υγεία και αυτοσκοπός είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες, κατά τους επιστήμονες.

«Πολλοί αντιμετωπίζουν το νόημα ή το σκοπό της ζωής φιλοσοφικά» αναφέρει ο Δρ. Dilip Jeste, ψυχίατρος και καθηγητής νευρολογίας. «Ωστόσο, το νόημα της ζωής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καλύτερη υγεία, την ευεξία και ενδεχομένως την μακροζωία. Όσοι βρίσκουν νόημα στην ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς, συγκριτικά με εκείνους που ακόμη δεν το έχουν βρει» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Νεότητα και σύγχυση

Για να διαπιστωθεί αν οι ενήλικες ψάχνουν ή έχουν βρει τον σκοπό στην ζωή τους, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν φράσεις όπως «αναζητώ ένα σκοπό στην ζωή μου» ή «έχω ανακαλύψει το νόημα στην ζωή μου». Όσοι δήλωσαν ότι είχαν καταλάβει ποιος ήταν ο δικός τους σκοπός, βρίσκονταν πράγματι σε καλύτερη ψυχολογική και σωματική υγεία, συγκριτικά με εκείνους που ακόμα ήταν σε αναζήτηση.

«Όταν είσαι νέος, γύρω στα είκοσι, δεν είσαι σίγουρος για την καριέρα σου ή τον σύντροφο που θα βρίσκεται δίπλα σου καθ’όλη την διάρκεια της ζωής σου. Ουσιαστικά αναζητώντας αυτά, ψάχνετε το νόημα της ζωής σας» εξηγεί ο Δρ. Dilip Jeste. «Καθώς προχωράτε στα τριάντα, τα σαράντα και προσεγγίζετε τα πενήντα, το τοπίο ξεδιαλύνει. Οι περισσότερες σχέσεις σε αυτήν την ηλικία έχουν αποκρυσταλλωθεί και διαμορφωθεί στο πέρασμα των ετών. Η αναζήτηση κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται και όλα όσα σας προσδίδουν νόημα στην ζωή σας αυξάνονται» υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχει ένα νόημα

Βέβαια δεν μπαίνουμε στην διαδικασία αναζήτησης μόνο μία φορά στην ζωή μας, μιας και όταν αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μας, όπως συμβαίνει παραδείγματος χάριν όταν κάποιος συνταξιοδοτείται, είναι ανάγκη να βρούμε το σκοπό μας εκ νέου, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα. Ωστόσο, η σύγχυση που αντιμετωπίζει κανείς δεν είναι ίδια, μιας και υπάρχουν ορισμένες σταθερές, όπως η οικογένεια, που δύσκολα αλλάζουν.