Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα ακούσετε πολλές συμβουλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαδεδομένοι μύθοι. Για να μην υποφέρετε, λοιπόν, προκειμένου να αδυνατίσετε, μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1ος: Για να αδυνατίσετε πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Όπως και στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγετε τις τροφές που καταναλώνετε βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείετε συνολικά και αδιακρίτως.

Η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Μύθος 2ος: Οι light εκδοχές τροφών ενισχύουν το αδυνάτισμα

Αν τόσο καιρό νομίζατε ότι επιλέγοντας τη light εκδοχή ενός τροφίμου, έχετε κάνει μια υγιεινή επιλογή που θα ενισχύσει την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, τότε κάνατε λάθος. Ακόμη και αν ένα τρόφιμο περιέχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα άλλο αντίστοιχο, δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερο για εσάς.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με σκοπό να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, κατέληγαν να τρώνε 28,4% περισσότερες θερμίδες από όσους έτρωγαν την πλήρη εκδοχή των τροφίμων.

Επίσης, τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε μια ουσία, όπως η ζάχαρη ή το λίπος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάποιο άλλο πρόσθετο συστατικό, εξίσου επιβλαβές.

Επομένως, το κλειδί για μία υγιεινή διατροφή δεν κρύβεται μόνο στο τι τρώτε, αλλά και στο πόσο τρώτε. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις μερίδες σας και ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος 3ος: Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος

Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Οι τροφές που λέγεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

Μύθος 4ος: Δεν πρέπει να τρώτε αργά τη νύχτα

Πιθανότατα ανησυχείτε ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ. Σίγουρα έχετε ακούσει την κλασική συμβουλή να μην τρώτε μετά τις 8μ.μ., αλλά συχνά τέτοιες προτάσεις είναι μύθοι.

Στην πραγματικότητα, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε.

Πράγματι, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση φαγητού το βράδυ με αυξημένο βάρος, οι μελέτες σε ανθρώπους όμως δείχνουν ότι η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε.

Με λίγα λόγια, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δε θα παχύνετε επειδή τρώτε τη νύχτα.

Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Μερικά σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε όταν νιώθετε πεινασμένη μετά το δείπνο σας είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δύο φέτες γαλοπούλας, μια φέτα τυρί ή ένα γιαούρτι.

Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιλέγετε ανθυγιεινά ή/και λιπαρά τρόφιμα αργά τη νύχτα, αφού εκτός από το να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, θα υποβαθμίσουν και την ποιότητα του ύπνου σας.

Μύθος 5ος: Αν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα

Πράγματι, ένας από τους πιο κοινούς λόγους αύξησης βάρους είναι το συχνό τσιμπολόγημα. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα ανθυγιεινών, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι πεινάτε, αλλά μπορεί να έχει συναισθηματικά αίτια.

Όταν όμως οι τροφές που επιλέγετε ως σνακ είναι υγιεινές και ολιγοθερμιδικές, όχι μόνο δε σαμποτάρετε το αδυνάτισμά σας αλλά το ενισχύετε, μειώνοντας την πείνα σας και αποφεύγοντας την υπερφαγία σε επόμενο γεύμα. Οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, συνιστούν ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Προσέξτε όμως! Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικά σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία. Πολλές φορές, βασιζόμενη στο ότι τρώτε κάτι υγιεινό, υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Επομένως, αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώστε σωστά τις μερίδες σας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.