Παγωτό, τυρί, καφές με κρέμα ή γάλα… πολλές από τις καθημερινές μικρές απολαύσεις ενδέχεται να περιέχουν γαλακτοκομικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαφορετικό σχήμα ή μορφή, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, με συχνότερο την δυσφορία ή και το φούσκωμα. Η δυσανεξία στην λακτόζη μάλιστα, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ιδιαίτερα μεταξύ των ενηλίκων αλλά αν το σύμπτωμα αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, τότε ενδέχεται σχετικά δύσκολα να διαγνωστεί κανείς.

Τι είναι ακριβώς η δυσανεξία στην λακτόζη;

Η λακτόζη συγκεκριμένα αποτελεί σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο διασπά το σώμα μέσω ενός ενζύμου, γνωστό και ως λακτάση. Τα κύτταρα του λεπτού εντέρου, ειδικότερα, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της λακτάσης ενώ όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή, ώστε να διασπάται η λακτόζη, τότε γίνεται λόγος για δυσαπορρόφηση του σακχάρου της λακτόζης. Κατά την δυσαπορρόφηση ξεκινά το πρόβλημα και τότε περίπου εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα εν λόγω συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό πόνο.
  • Διάρροια.
  • Αέρια.
  • Ναυτία.
  • Φούσκωμα.
  • Εμετό.
  • Ήχους από το στομάχι, σαν γουργουρητό.

Τα πρώτα τρία συμπτώματα – ο πόνος, τα αέρια, η διάρροια – αποτελούν τα συνηθέστερα και πιθανόν να συμβαίνουν καθώς η γλυκόζη, που δεν έχει διασπαστεί, καταλήγει στο παχύ έντερο και δημιουργούνται επιπλέον υγρά ή αέρια, που πρέπει κατά συνέπεια να αποβληθούν από το σώμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε;

Η διάγνωση της δυσανεξίας στην λακτόζη πραγματοποιείται συνήθως από το γιατρό ενώ θα ήταν καλό, αν νιώσετε κάποιο από τα συμπτώματα, να ενημερώσετε τον γιατρό σας αναφορικά με τις τροφές που καταναλώσατε νωρίτερα. Επειδή για τα συγκεκριμένα συμπτώματα ενδέχεται να ευθύνονται και άλλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα γαλακτοκομικά, η γλυκόζη ενδέχεται να βρεθεί σε ορισμένα ψημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα γλυκά, τα μπισκότα ή και την πίτσα.