Η πρακτική των ασκήσεων της γιόγκα όταν γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα καταφέρνει και ενεργοποιεί ταυτόχρονα όλους τους μυς του σώματος. Και αυτό αποτελεί και ένα από τα χαρακτηριστικά της εξάσκησης της γιόγκα που την καθιστούν ιδανική άσκηση για όλους. Οι ασκούμενοι της γιόγκα παρατηρούν άμεσα τα αποτελέσματα στο σώμα τους που αρχίζει και σμιλεύει χωρίς να χάνει όμως τη μυϊκή του μάζα. Ο οργανισμός δυναμώνει και η ένταση από κάθε μέρος του σώματος απαλύνεται.

Ας δούμε μερικές θέσεις της γιόγκα και πώς μπορούμε να τις κάνουμε σωστά ενεργοποιώντας ταυτόχρονα κάθε μέρος του σώματός μας.

Νavasana (θέση της βάρκας)

Η θέση της βάρκας πρωτίστως ενεργοποιεί το κέντρο του σώματός μας και τους κοιλιακούς μας. Για να γίνει όμως σωστά ο θώρακας χρειάζεται να είναι ανοιχτός και όλη η σπονδυλική στήλη από τον κόκκυγα μέχρι την κορυφή της κεφαλής ευθυγραμμισμένη. Οι ώμοι να κατευθύνονται προς τα κάτω και τα χέρια ενεργοποιημένα μέχρι τα ακροδάχτυλα των παλαμών. Οι μηροί με τον κορμό χρειάζεται να σχηματίζουν ορθή γωνία και οι κνήμες να είναι παράλληλες στο πάτωμα. Γόνατα ενωμένα ή στο εύρος της λεκάνης και πέλματα ενεργοποιημένα. Μένουμε για πέντε πλήρεις αναπνοές. Μπορούμε να επαναλάβουμε για άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών.

Vasistasana (θέση του σοφού Βασίστα)

Η άσανα αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάζεται για να την καταφέρει κάποιος να στήσει πολύ καλά όλο το σώμα του. Ενεργοποιούμε πολύ καλά και εδώ το κέντρο μας δίνοντάς του και μία ανοδική τάση έτσι ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος του κορμού στο χέρι. Τοποθετούμε το ένα πέλμα πάνω από το άλλο και φροντίζουμε ο κόκκυγας να «κοιτάζει» προς τις φτέρνες μας. Από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες το σώμα μας χρειάζεται να βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση. Η παλάμη που είναι στη γη πρέπει να μη βουλιάζει στη γη αλλά να μας επιστρέφει τη δύναμή μας προς τα πάνω. Τέλος, οι ώμοι και ο θώρακας διατηρούνται ανοιχτοί. Μένουμε για τρεις με πέντε αναπνοές και προσπαθούμε και με το άλλο χέρι στη γη.

Setu bandhasana (θέση της γέφυρας)

Αρχική οδηγία σε αυτή την άσανα είναι ότι τα γόνατα και τα πέλματα χρειάζεται να είναι στο εύρος της λεκάνης. Οι κνήμες τοποθετούνται κάθετα στο έδαφος. Με την εισπνοή ανεβάζουμε τη λεκάνη προς τα πάνω και ενεργοποιούμε ταυτόχρονα τους κοιλιακούς μας, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ο θώρακας παραμένει ανοιχτός και τα χέρια σπρώχνουν και αυτά τη γη για να ανεβάσουν το σώμα ψηλά. Μένουμε για πέντε με δέκα αναπνοές και επαναλαμβάνουμε άλλα δύο σετ προσπαθώντας κάθε φορά να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη λεκάνη.

Vriksasana (θέση του δέντρου)

Το σημαντικότερο στοιχείο της άσκησης του δέντρου είναι να δημιουργήσουμε την ευθυγράμμιση αυτή του σώματος που θα μας προσδώσει την τέλεια ισορροπία. Δημιουργούμε έτσι τη δοκό στήριξής μας (τον κορμό του δέντρου) ξεκινώντας από την ενεργοποίηση του αστραγάλου και το άνοιγμα όλης της επιφάνειας του πέλματος. Υστερα ενεργοποιούμε το γόνατο σε ευθεία γραμμή με τον αστράγαλο, τον κόκκυγα στρεφόμενο προς τη γη, τον ομφαλό κατευθυνόμενο προς τη σπονδυλική στήλη, τον θώρακα ανοιχτό, τους ώμους προς την προς τα κάτω και προς τα έξω ενέργεια, τον αυχένα ευθυγραμμισμένο έως την κορυφή της κεφαλής και το πιγούνι ελαφρά προς τον λαιμό. Το βλέμμα των ματιών το συγκεντρώνουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο σε ευθεία μπροστά από τα μάτια. Το δεξί πόδι το τοποθετούμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στο σημείο που δεν μας εμποδίζει να διατηρούμε την ισορροπία μας. Μένουμε για δέκα αναπνοές και επαναλαμβάνουμε και με το άλλο πόδι στη γη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα παραδοσιακής γιόγκα