Η ενδομητρίωση είναι μια συχνά «αθόρυβη» ασθένεια. Τα συμπτώματά της συχνά συγχέονται με εκείνα των πόνων περιόδου, με αποτέλεσμα να τα αγνοούμε. Όμως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ασθένεια η οποία προσβάλλει το 10% των γυναικών σε γόνιμη ηλικία.

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση στην οποία ο ενδομητρικός ιστός βγαίνει έξω από τη μήτρα και προσκολλάται σε κοντινά μέρη του σώματος, όπως το έντερο και η ουρήθρα. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου, ερεθίζεται και πρήζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι μία πληγή που δεν θεραπεύεται ποτέ κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων μίας γυναίκας. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι συχνά οι γιατροί μπερδεύουν την ενδομητρίωση με άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνους στη λεκάνη, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ή οι πόνοι προ περιόδου.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

  • Επώδυνες περίοδοι. Οι κοιλιακοί πόνοι ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τις πρώτες ημέρες. Ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που μας κρατά μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και όταν πάρουμε φάρμακα.
  • Βαριά ροή. Με την ενδομητρίωση, ο βαρύς πόνος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η εκτεταμένη αιμορραγία είναι άλλο ένα κοινό σύμπτωμα.
  • Μεγάλη διάρκεια. Η περίοδος δεν θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο από 6 ημέρες. Με την ενδομητρίωση, η διάρκεια ξεπερνά τη μία εβδομάδα.
  • Επώδυνο σεξ. Όταν ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας, προσκολλάται σε άλλα όργανα. Η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί να κάνει το σεξ αρκετά επίπονο. Σε ορισμένες πρώιμες περιπτώσεις, το σεξ ακριβώς πριν την περίοδο μπορεί να είναι επώδυνο. Τόσο ο ερεθισμός όσο και ο οργασμός προκαλούν πόνο.
  • Επώδυνες εντερικές κινήσεις και ούρηση. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερικές κράμπες και ναυτία.
  • Ναυτία και κούραση. Μπορεί να νιώθετε μία επίμονη ναυτία, να κάνετε εμετό και να κουράζεστε περισσότερο κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου.
  • Έλλειψη γονιμότητας. Το 30 με 40% των γυναικών με ενδομητρίωση, βιώνει προβλήματα γονιμότητας. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, έως τη στιγμή που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.