Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο συνιστά τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή μας, καθώς αν δεν υπάρξει άμεση ιατρική περίθαλψη είναι ικανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές και λειτουργικές βλάβες. Τι είναι όμως το μίνι εγκεφαλικό; Και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;

Τι είναι

Το μίνι εγκεφαλικό ή μικροεγκεφαλικό, είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνουμε από την ίδια τη διατύπωση: Μια ήπια έκφανση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προκαλείται από κάποια προσωρινή απόφραξη σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και δεν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες. Ωστόσο, αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον, επομένως είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε για να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Παράλληλα, μια πλήρης εξέταση είναι πολύ χρήσιμη για να αποφύγουμε και το παραμικρό ενδεχόμενο βλαβών.

Πώς εμφανίζεται

Τα κυριότερα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού είναι τα εξής:

  • Αιφνίδιος και ανεξήγητος πονοκέφαλος
  • Αιφνίδια και ανεξήγητη δυσκολία στην κίνηση, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού κινήσεων.
  • Αιφνίδια και ανεξήγητη παράλυση ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού, κυρίως στη μία πλευρά του σώματος.
  • Αιφνίδια και ανεξήγητη διαταραχή της όρασης που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια.
  • Αιφνίδια και ανεξήγητη πνευματική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση.

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από μερικά λεπτά έως λίγες ώρες.

Σε παλαιότερη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας που εξέτασε 2040 ενήλικες, το 35% είχε βιώσει τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Από αυτούς, μόλις το 3% είχε αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στην υγεία μας που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη δραστηριότητα που εκτελούμε τη δεδομένη στιγμή. Η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο έντονη στο τρέχον διάστημα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μια από τις επιπλοκές του κοροναϊού είναι η πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεότερους ασθενείς.