Πολλά έχουν ειπωθεί για τα πιθανά οφέλη του detox με νερό για τον οργανισμό. Σίγουρα, το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, για αυτό και συνιστάται να πίνουμε καθημερινά περίπου οκτώ ποτήρια νερό. Το detox με νερό αποτελεί νέα τάση, σύμφωνα με την οποία η προσθήκη επιπλέον συστατικών στο νερό δύναται να αυξήσει τα οφέλη του για την υγεία. Το αποτέλεσμα ονομάζεται «detox water», δηλαδή «νερό αποτοξίνωσης» και λέγεται ότι βοηθά το σώμα να απαλλαχθεί από τοξίνες, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ουσιαστικά, πρόκειται για νερό εμπλουτισμένο με την γεύση φρέσκων φρούτων, λαχανικών ή και βοτάνων, για αυτό και ορισμένες φορές μπορεί να το δούμε και ως «νερό με φρούτα». Μπορείτε να το φτιάξετε πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε συνδυασμό φρούτων ή λαχανικών. Αρκεί να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια ή ροδέλες και να προσθέσετε νερό.

Τα πραγματικά του οφέλη

  • Συμβάλλει στη απώλεια βάρους

Όπως και το απλό νερό, έτσι και αυτό που είναι εμπλουτισμένο με την γεύση φρέσκων φρούτων, λαχανικών ή και βοτάνων, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά. Πράγματι, τα άτομα που πίνουν την συνιστώμενη ποσότητα νερού ημερησίως φαίνεται να χάνουν περισσότερο βάρος, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την ενίσχυση της λειτουργίας του μεταβολισμού αλλά μπορεί και να οφείλεται στην επίδραση που έχει το νερό στην όρεξη, καθώς έχει συνδεθεί με μειωμένο αίσθημα πείνας.

  • Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την πεπτική υγεία και την διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου. Η κατανάλωση άφθονου νερού – και εμπλουτισμένου – μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα να περάσουν ομαλά στο έντερο, μειώνοντας τις πιθανότητες φουσκώματος.

  • Βελτιώνει την διάθεση 

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την διάθεση, την συγκέντρωση αλλά και τα επίπεδα ενέργειας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα αφυδάτωσης περίπου 1% μπορούν να μειώσουν σημαντικά την καλή διάθεση, την συγκέντρωση αλλά και να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Στην περίπτωση που δεν πίνετε αρκετό, μπορείτε να δοκιμάσετε το detox water, καθώς μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σας και να σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

Οι μύθοι πίσω από την τάση

  • Μύθος η αποτοξίνωση; 

Ακόμα και αν λέγεται «νερό αποτοξίνωσης» μάλλον δεν επιτελεί την συγκεκριμένη λειτουργία, αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ή εύρημα για να υποστηρίξει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, μιας και ο οργανισμός διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αποτοξίνωσης για την αποβολή των τοξινών από το σώμα.

  • Μύθος η βελτίωση της επιδερμίδας;

Ορισμένοι έχουν ισχυριστεί ότι το νερό αποτοξίνωσης αποβάλει τις τοξίνες, αφήνοντας την επιδερμίδα καθαρή και λαμπερή. Ωστόσο, η όμορφη όψη του δέρματος δεν έχει να κάνει τόσο με την αποτοξίνωση, όσο με τον τρόπο που το φροντίζουμε. Το νερό με την σειρά του, συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, το οποίο είναι σημαντικό να φροντίζουμε τακτικά και σωστά.