Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής και ήδη από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί την αξία του. Μάλιστα, ο Όμηρος είχε χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό», ενώ ο Ιπποκράτης είχε αναγνωρίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι ελιές, από τις οποίες προέρχεται το ελαιόλαδο, καλλιεργούνται παραδοσιακά στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να αποτελεί σταθερά μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου.

Όμως, το ελαιόλαδο έχει να προσφέρει πολλά και στην περιποίησή μας. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε, συνεχίστε το διάβασμα.

Ως ενυδατικό προσώπου

Πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, το ελαιόλαδο ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και λειαίνει τις ήδη υπάρχουσες ρυτίδες. Μάλιστα, το ελαιόλαδο έχει και αντισηπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας την ανάπτυξη βακτηριδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνεται σε πληθώρα καλλυντικών αλλά και σε DIY συνταγές.

Ως απολεπιστικό σώματος

Ανακατεύοντας ελαιόλαδο με καστανή ζάχαρη έχετε ένα φυσικό απολεπιστικό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ταυτόχρονα περιποιείται την επιδερμίδα, αφήνοντάς την απαλή και ενυδατωμένη.

Ως λαδάκι νυχιών

Όλες ξέρουμε ότι τα νύχια μας δεν πρόκειται ποτέ να δείξουν περιποιημένα αν έχουμε ενοχλητικά πετσάκια. Το ελαιόλαδο έρχεται να δώσει και εδώ τη λύση. Ρίξτε σε ένα μπολ 5 κουταλιές της σούπας χλιαρό ελαιόλαδο, βουτήξτε τις άκρες των δαχτύλων και περιμένετε για 10′. Στη συνέχεια, σκουπίστε τα και κάντε ελαφρύ μασάζ στην περιοχή. Φροντίστε να μην πλύνετε τα χέρια σας αμέσως με σαπούνι, αλλά να αφήσετε την υπόλοιπη ποσότητα να απορροφηθεί.

Ως βάλσαμο χειλιών

Προτού ξαπλώσετε απλώστε λίγο ελαιόλαδο στα χείλη σας και κοιμηθείτε με αυτό.

Για απαλά πέλματα

Οι μαλακτικοί κι ενυδατικοί παράγοντες του ελαιόλαδου μπορούν να επαναφέρουν την υγρασία στα τραχιά πέλματα, ειδικά αν το συνδυάσετε με μέλι και κόκκους μαύρης ζάχαρης, φτιάχνοντας το δικό σας scrub.

Για πυκνά φρύδια

Προτού κοιμηθείτε μπορείτε να απλώνετε με μία μπατονέτα λίγο ελαιόλαδο στα φρύδια σας. Αφήστε το να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξεβγάλετε το πρωί με ένα απαλό καθαριστικό τζελ.

Για την ξηροδερμία

Πάρτε 10 περίπου σταγόνες χλιαρό ελαιόλαδο και κάντε μασάζ σε όλο το τριχωτό. Έπειτα, καλύψτε το κεφάλι σας με ένα σκουφάκι και κοιμηθείτε. Λουστείτε το πρωί και ήδη από την πρώτη εφαρμογή θα παρατηρήσετε βελτίωση. Ειδικά αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα, τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.