Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική φυσική τροφή για ένα βρέφος: είναι γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιέχει φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο και εξασφαλίζει πολύ χρόνο με τη μαμά. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θηλασμός στο βρέφος.

1. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό καθώς αναπτύσσεται

Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερους από 200 διαφορετικούς τύπους μορίων ζάχαρης στο μητρικό γάλα – ένα θαύμα, δεδομένου ότι το αγελαδινό γάλα έχει μόνο 30 έως 50. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι το πώς αλλάζει η σύνθεση των σακχάρων καθώς μεγαλώνει το μωρό. Στην αρχή, πολλά από αυτά τα σάκχαρα δεν προορίζονται να τροφοδοτήσουν το μωρό, αλλά να βοηθήσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο του μωρού να ευδοκιμήσουν και να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον. Μετά από περίπου ένα μήνα όμως, η ποικιλία των σακχάρων μειώνεται και το γάλα αναπτύσσει περισσότερο λίπος και θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει το μωρό να μεγαλώσει.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όταν θηλάζετε, μεταφέρετε σημαντικά αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες στο μωρό σας, βοηθώντας στη δημιουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές βλέπουν ότι η προστασία που προσφέρει το μητρικό γάλα στο ανοσοποιητικό του μωρού δεν τελειώνει εκεί. Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι υπάρχουν ανοσοκύτταρα στο μητρικό γάλα που, όταν περνάνε μέσα στο μωρό, «διδάσκουν» τα κύτταρα του μωρού να αναπτύσσουν άμυνα ενάντια στους ίδιους εισβολείς στους οποίους έχει εκτεθεί η μαμά.

3. Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρόωρων μωρών

Εάν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρα, το μητρικό γάλα έχει ακόμη περισσότερα πιθανά οφέλη. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα, εκείνα που θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα είχαν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη από τα υπόλοιπα. Πρόσθετες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα μωρά που έλαβαν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι το μητρικό γάλα των μαμάδων με πρόωρα μωρά έχει διαφορετική σύνθεση από εκείνη των μαμάδων που τα μωρά τους δεν γεννήθηκαν πρόωρα. Όχι μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες είναι διαφορετικά, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ενός πρόωρου μωρού, αλλά υπάρχουν και διάφορα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του μωρού ώστε να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί.

4. Ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS ) είναι η κύρια αιτία θανάτου σε μωρά ηλικίας 1 μήνα έως 1 έτους. Το SIDS συμβαίνει όταν ένα μωρό πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, φαινομενικά χωρίς εξήγηση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του SIDS και ο θηλασμός είναι ένας από αυτούς τους τρόπους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS κατά το ήμισυ – ακόμα κι αν δεν θηλάζετε αποκλειστικά.

5. Κάνει τα μωρά λιγότερο επιρρεπή στο άγχος

Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός για τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής του μωρού θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει τα γονίδια ενός μωρού με τρόπο που μειώνει το άγχος. Συγκεριμένα, μετρήθηκε η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) στο σάλιο των μωρών που θήλαζαν και των μωρών που δεν θήλαζαν και διαπιστώθηκε ότι εκείνα που θήλαζαν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

6. Ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει το έκζεμα

Το έκζεμα, η κατάσταση κατά την οποία το δέρμα γίνεται κόκκινο, εμφανίζει φαγούρα και φλεγμονή, είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις παθήσεις του δέρματος, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά την προκαλεί. Ωστόσο, μια βρετανική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι, όταν οι μαμάδες έλαβαν υποστήριξη για τον θηλασμό, τα μωρά τους είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα ως έφηβοι.

7. Το μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός παιδιού για παχυσαρκία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αργότερα στη ζωή τους. Αυτή τη στιγμή, η παχυσαρκία αυξάνεται στα παιδιά και η προστασία από την παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία από άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια στον ύπνο. Αν και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, το μητρικό γάλα περιέχει ορμόνες και άλλες ενώσεις που βοηθούν στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και της ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.