Η διαλειμματική νηστεία έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη, όπως η απώλεια βάρους, η προστασία ενάντια στον διαβήτη και η ενίσχυση της υγείας του εντέρου. Ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της διαλειμματικής νηστείας είναι η δίαιτα 16:8, η οποία περιορίζει την πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο 8 ωρών καθημερινά (π.χ. 12.00-20.00) και απαγορεύει την κατανάλωση τροφής τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Κάπως έτσι έχει προκύψει η τεράστια παρεξήγηση ότι το πρωινό γεύμα δεν έχει καμία θέση στη διαλειμματική νηστεία. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορεί να τρώει κανείς πρωινό, απλά η ώρα του μετατίθεται, έτσι ώστε να έχει συμπληρωθεί ο κύκλος των 16 ωρών νηστείας.

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα που τρώτε το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν είναι τόσο σημαντική όσο το τι τρώτε για πρωινό.

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία

Όταν τρώμε όλη την ημέρα, (δηλαδή 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ) τα επίπεδα ινσουλίνης μας δεν έχουν συχνά χρόνο για επαναφορά και πτώση έτσι ώστε να επιτρέψουν στο σώμα μας να αρχίσει να καίει λίπος . Όταν η ινσουλίνη είναι πάντα ενεργοποιημένη, αποθηκεύουμε συνεχώς, δεν εξαντλούμε, ενέργεια στα κύτταρά μας. Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι αναγκάζει το σώμα μας να «απενεργοποιήσει» τον μηχανισμό αποθήκευσης της ινσουλίνης και να ενεργοποιήσει την ικανότητα του σώματός μας να αρχίσει να καίει καύσιμα.

Γιατί οι τροφές που επιλέγετε παίζουν σημαντικό ρόλο

Κατά το πρώτο σας γεύμα (για παράδειγμα στο πρωινό) μετά τον κύκλο νηστείας, ακόμη και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης ή επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι αρκετή για να προκαλέσει αιχμές στην ινσουλίνη σας. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν άλλες τροφές στο σύστημά σας, ώστε να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των σακχάρων. Έτσι, αυτό που τρώτε μετά την περίοδο νηστείας παίζει σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, αν φάτε κάτι υψηλά επεξεργασμένο, όπως ένα cupcake, δεν θα έχετε κάνει μια έξυπνη διατροφική επιλογή, αφού η ζάχαρη θα αυξήσει ακόμη πιο πολύ τις αιχμές στην ινσουλίνη σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε θρεπτικές τροφές, όπως έναν συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, καλών λιπαρών, άπαχων πρωτεϊνών και λαχανικών. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σας και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Να θυμάστε ότι…

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό παραδοσιακά θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά τον ύπνο και τη στέρηση τροφής, ο οργανισμός σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και να έχει ενέργεια. Το πρωινό σάς προσφέρει ενέργεια και παράλληλα αποτρέπει την πτώση της ινσουλίνης (η οποία θα μπορούσε να σας δημιουργήσει αυξημένη πείνα και να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση θερμίδων).

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι μια επιλογή που ταιριάζει σε όλους. Προτού αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Ακόμη κι αν επιλέξετε το μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας, μπορείτε απλώς να απολαύσετε το πρωινό σας καθυστερημένα, φροντίζοντας να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές.