Ορισμένα στοματικά διαλύματα φαίνεται πώς μπορούν να αδρανοποιήσουν τους ανθρώπινους κοροναϊούς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, όπως το στοματικό διάλυμα, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση του ιικού φορτίου ή της ποσότητας του ιού στο στόμα μετά τη μόλυνση και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, του κοροναϊού που προκαλεί την λοίμωξη Covid-19.

Εξουδετέρωση και μείωση της διασποράς

Ο Δρ. Craig Meyers, διακεκριμένος καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αποτέλεσε τον επικεφαλή της ομάδας των επιστημόνων και των γιατρών που εξέτασαν αρκετές στοματικές και ρινοφαρυγγικές εκπλύσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να αδρανοποιήσουν τους ανθρώπινους κοροναϊούς, οι οποίοι είναι παρόμοιοι σε δομή με τον SARS-CoV- 2, τον νέο κοροναϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ρινικές και στοματικές εκπλύσεις μπορούσαν να εξουδετερώσουν σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπινους κοροναϊούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ποσότητα του ιού που μεταδίδεται από άτομα που έχουν βρεθεί θετικά στην αναπνευστική λοίμωξη Covid-19. «Ενώ περιμένουμε την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, χρειαζόμαστε μεθόδους για την μείωση της μετάδοσης» επισημαίνει ο Δρ. Craig Meyers.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές

Η ρινική και η στοματική κοιλότητα αποτελούν σημαντικές πύλες εισόδου για τους ανθρώπινους κοροναϊούς. Οι ερευνητές λοιπόν, επεξεργάστηκαν διαλύματα που περιέχουν ένα στέλεχος ανθρώπινου κοροναϊού, το οποίο χρησίμευσε ως μια άμεσα διαθέσιμη και γενετικά παρόμοια εναλλακτική για το SARS-CoV-2. Άφησαν τα διαλύματα να αλληλεπιδράσουν με τον ιό για 30 δευτερόλεπτα, ένα λεπτό και δύο λεπτά, πριν αραιώσουν τα διαλύματα για να αποτρέψουν την περαιτέρω αδρανοποίηση του ιού.

Σύμφωνα με τον Δρ. Craig Meyers, το εξωτερικό περίβλημα των κοροναϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και ο SARS-CoV-2 είναι γενετικά παρόμοιοι κι έτσι η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι μια παρόμοια ποσότητα SARS-CoV-2 μπορεί να αδρανοποιηθεί κατόπιν της έκθεσης σε ένα παρόμοιο στοματικό διάλυμα.

Σε τι ποσοστό εξουδετερώθηκε ο ιός;

Αρκετά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είτε για στοματικές πλύσεις είτε για γαργάρες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αδρανοποίηση του μολυσματικού ιού. Τα περισσότερα αδρανοποίησαν περισσότερο από το 99,9% του ιού μετά από μόνο 30 δευτερόλεπτα επαφής.

Σύμφωνα με τον Δρ. Craig Meyers, το εύρημα με τα στοματικά διαλύματα είναι πολλά υποσχόμενο, με το επόμενο βήμα να περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών που αξιολογούν κατά πόσον προϊόντα όπως το στοματικό διάλυμα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19.