O κορμός είναι η περιοχή του σώματός μας που τελικά παραμένει πιο παραμελημένη και αγύμναστη, ιδίως αυτή την εποχή, που λόγω COVID-19 μένουμε πολλές ώρες σπίτι. Η δουλειά γραφείου και η τηλεργασία εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο. Όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το κάθισμα έρχεται σε αντίθεση με τη φύση του ανθρώπινου σώματος, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να κινείται.

Ως εκ τούτου, η πολύωρη καθιστική ζωή κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στον αυχένα, πόνους και ακαμψία στη ράχη και στη μέση. Μάλιστα βάσει μελετών, η οσφυαλγία είναι ο πιο συχνός πόνος παγκοσμίως. Υπάρχει τρόπος για να τον αποφύγουμε και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε σε μία ακόμα πρόκληση του κορωνοϊού;

Τα λάθη που επιβαρύνουν τη μέση και τον κορμό μας

• Η έλλειψη κίνησης

Δεν κινούμαστε αρκετά εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής (αυτοκίνητο, κλιματιστικά, τηλεχειριστήρια στο τραπέζι, ασανσέρ κ.λπ.) αλλά και της καραντίνας λόγω COVID-19.

• Λανθασμένη στάση σώματος όταν καθόμαστε

Ιδιαίτερα αν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ώρες χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα.

• Το άγχος που σφίγγει και κάνει άκαμπτους τους μυς

• Οι δουλειές του σπιτιού με λάθος τρόπο

Το σήκωμα χαλιών, το άπλωμα ρούχων, το σιδέρωμα, το πλύσιμο του προσώπου κ.ά. θέλουν και αυτά τον τρόπο τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

* Καθόμαστε σωστά

Οταν δουλεύουμε στον υπολογιστή, τα πόδια μας πρέπει να πατάνε καλά στο πάτωμα, και οι μηροί με τις γάμπες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Ιδανικά, καθόμαστε σε μία εργονομική καρέκλα που υποστηρίζει τη μέση, την πλάτη και τον αυχένα.

* Κάνουμε στρέτσινγκ ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Κινούμε σε τακτά διαστήματα τον λαιμό, τα χέρια και τους ώμους μας ενώ καθόμαστε στο γραφείο, στον καναπέ ή στο αυτοκίνητο.

Κάθε μία ώρα σηκωνόμαστε από τη θέση μας και κάνουμε κάποιες απλές ασκήσεις στρέτσινγκ:

α) Τεντώνουμε τα χέρια μας μπρος-πίσω.

β) Τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό μας και σηκώνουμε το κεφάλι μας. Φανταζόμαστε ότι μια νοητή κλωστή τραβάει την κορυφή του κεφαλιού μας προς τα πάνω.

γ) Γέρνουμε το κεφάλι μας δεξιά και αριστερά, χωρίς να σηκώνουμε τους ώμους.

* Περπάτημα ή τζόγκινγκ

Ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά, αλλά με ρυθμό και διάρκεια 30-40΄.

* Ποδήλατο

Δεν χρειάζεται να τρέχουμε, αρκεί να έχουμε μια σταθερή ροή κίνησης και να μην κάνουμε παύσεις, για περίπου 20΄.

*Αερόβια άσκηση μέσα στο σπίτι

Ενας έξυπνος τρόπος να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας είναι να συνδυάσουμε έναν αεροβικό τρόπο εκγύμνασης, να κάνουμε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση.