Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας με τις ώρες μέχρι να σας πάρει ο ύπνος, αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ανοίγετε τα μάτια σας από το άγριο χάραμα ακόμη κι όταν δεν πρέπει να πάτε στη δουλειά, τότε πιθανότατα υποφέρετε από κάποια μορφή αϋπνίας. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία σας, ενώ αν αποτελεί μια χρόνια και σοβαρή κατάσταση για εσάς, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ωστόσο, για τις συνηθισμένες δυσκολίες ύπνου που λίγο – πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε ανά καιρούς, ο πιο συχνός υπαίτιος δεν είναι άλλος από το στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Ορίστε λοιπόν μερικοί φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία.

*Κρατήστε το φως μακριά

Σκεφτείτε πόσο καλά κοιμάστε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. Είναι αυτές οι χοντρές κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως και ευνοούν τον ύπνο. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε εάν το δωμάτιό σας είναι αρκετά σκοτεινό είναι να κλείσετε τα φώτα και να σταθείτε στο δωμάτιο για λίγα λεπτά. Αφού προσαρμοστούν τα μάτια σας, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινό ώστε να μπορείτε να δείτε μόλις το περίγραμμα του χεριού σας. Αν δεν θέλετε να κλείσετε τα παντζούρια, μπορείτε απλά να τραβήξετε τις κουρτίνες συσκότισης.

*Εξασφαλίστε την ιδανική θερμοκρασία

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο σας. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

*Δοκιμάστε τον λευκό θόρυβο

Μια συσκευή λευκού θορύβου μπορεί να εξασφαλίσει αδιάκοπο ύπνο, βοηθώντας στην εξάλειψη των θορύβων που οδηγούν σε πιο ελαφρύ ύπνο. Μπορεί να χρειαστείτε μια ή δύο νύχτες για να συνηθίσετε τον λευκό θόρυβο στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά η εξάλειψη των θορύβων (ασθενοφόρο, ροχαλητό συντρόφου, μηχανάκια) θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

*Μείνετε μακριά από τις οθόνες

Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Προτού κοιμηθείτε, λοιπόν, αφήστε στην άκρη το κινητό και κλείστε την τηλεόραση.

*Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Πριν τον ύπνο καθιερώστε μια ρουτίνα που σας χαλαρώνει. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάθε βράδυ αναλύετε τους προβληματισμούς σας και τις υπαρξιακές σας ανησυχίες, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη ό,τι σας απασχολεί και να βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε. Ένα χαλαρωτικό ντους με χαμηλό φωτισμό και το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μερικές καλές ιδέες.

*Προσέξτε τη διατροφή σας

Φροντίστε να έχετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξαπλώσετε, ώστε να μη σας κρατάει ξύπνια το στομάχι σας. Αν πεινάσετε πάλι, μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ, π.χ. λίγα αμύγδαλα, μια φέτα τυρί ή λίγη βρώμη με γιαούρτι, που ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης τους ύπνου. Επίσης, μείνετε μακριά από την καφεΐνη που περιέχεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.