Για να έχουμε δυνατά, λαμπερά μαλλιά δεν αρκεί μόνο η σωστή περιποίησή τους. Ισως ακόμα πιο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή. Αντίθετα, οι δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκαλούν τριχόπτωση, σπάσιμο, θαμπάδα και μείωση του όγκου τους. Επομένως για να έχουμε τα όμορφα μαλλιά που επιθυμούμε, τσεκάρουμε πρώτα το διατροφολόγιό μας. Πιο συγκεκριμένα, τσεκάρουμε αν περιέχει τα παρακάτω βασικά θρεπτικά συστατικά.

* Σίδηρος

Κάνει τις ρίζες των μαλλιών πιο δυνατές και μειώνει την τριχόπτωση. Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σιδήρου που αφορά περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, το κακάο, φασόλια ξερά και όσπρια, φακές  και τη σοκολάτα.

* Βιοτίνη (Β7)

Βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων. Βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι αβγού, τον σολομό, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και στη μαγιά μπύρας.

*Ψευδάργυρος και  Χαλκός

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης που είναι η βασική δομική πρωτεΐνη της τρίχας. Βρίσκεται κυρίως στα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τη βρώμη, τα σπόρια, τα σπαράγγια και το σπανάκι.

Ο χαλκός συμβάλλει στον φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών και τη μεταφορά του σιδήρου στον οργανισμό. Βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα θαλασσινά, το καστανό ρύζι.

*Βιταμίνη Β12

Απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, δεδομένου ότι θρέφει τον θύλακα της τρίχας και βοηθά ιδιαίτερα στην τόνωση της.

*Βασικά αμινοξέα

Είναι θεμελιώδη για το σχηματισμό των πρωτεϊνων. Ας μην ξεχνάμε ότι η τρίχα αποτελείται από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεϊνη.

* Βιταμίνη D

Σύμφωνα με έρευνες δίνει ενέργεια στον θύλακα της τρίχας. Παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία νέων τριχοθυλακίων. Βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στις σαρδέλες, το συκώτι, το γάλα, το γιαούρτι.

* Βιταμίνη Α

Βοηθάει στην προφύλαξη της τρίχας από την ξηρότητα και το σπάσιμο. Βρίσκεται κυρίως στο συκώτι, το μουρουνέλαιο, τον κρόκο αυγού, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

* Βιταμίνη C

Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται για την κακή ποιότητα της τρίχας και τις φθορές της. Βρίσκεται κυρίως στις φράουλες, τον ανανά, το μάνγκο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις χρωματιστές πιπεριές, στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, αλλά και τα μούρα.

Προσοχή: Το αλκοόλ και το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C και κατά συνέπεια μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της τρίχας.