Γυμναζόμαστε για να χάσουμε βάρος, για να τονώσουμε εκείνο το μέρος του σώματός μας που δεν μας αρέσει ή για να ενισχύσουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ενώ αυτοί οι λόγοι σε καμία περίπτωση δεν είναι ασήμαντοι, συχνά παραβλέπουμε τα σημαντικά οφέλη που έχει η γυμναστική στην ψυχολογία μας. Ας μάθουμε λοιπόν όλα όσα προσφέρει η σωματική άσκηση στο ψυχικό μας well-being.

Πώς επηρεάζει η γυμναστική την ψυχολογία μας;

*Μειώνει το στρες

Τα ψυχικά οφέλη της άσκησης σχετίζονται με την νευροχημεία. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή ενδορφινών, χημικών στον εγκέφαλο που λειτουργούν ως «φυσικά παυσίπονα» και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν πολλές έντονες προπονήσεις – ή, τουλάχιστον, το ζεστό ντους μετά την προπόνησή μας.

*Τονώνει την αυτοπεποίθηση

Οι συμπεριφορικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στα οφέλη της άσκησης. Καθώς η κοιλιά μας συρρικνώνεται και η δύναμη και η αντοχή μας αυξάνονται, η αυτο-εικόνα μας θα βελτιωθεί. Η πειθαρχία που απαιτείται για την τακτική άσκηση χαρίζει μια αίσθηση κυριότητας, ελέγχου και αυτοπεποίθησης.

*Αποσπά το μυαλό από τις αρνητικές σκέψεις

Η γυμναστική μάς δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τους προβληματισμούς μας και είτε να εκτονώσουμε την έντασή μας είτε να χαλαρώσουμε. Άλλωστε, όταν το σώμα μας είναι απασχολημένο, το μυαλό μας αποσπάται από τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής και είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά.

*Βελτιώνει την ερωτική μας διάθεση

Οι επιδράσεις της άσκησης στην ψυχολογία μας, προφανώς δεν είναι αμέτοχες και στην περίπτωση του σεξ. Κατ΄αρχάς, η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το στρες, το οποίο συχνά «εξοντώνει» την ερωτική μας διάθεση. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα μας εκλύει ενδορφίνες, οι οποίες μας δημιουργούν μια αίσθηση απόλαυσης. Αυτό που ίσως δεν είναι εξίσου γνωστό, είναι ότι οι ενδορφίνες είναι αυτές που ευθύνονται και για τη λίμπιντό μας, αλλά και για την ευχαρίστηση που αντλούμε μέσα από την ερωτική επαφή. Επιπλέον, όσο συχνότερα δημιουργούνται από τον οργανισμό μας, τόσο πιο εύκολα βιώνουμε και στο μέλλον το ίδιο αίσθημα χαράς και απόλαυσης. Ίσως για αυτό και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται συχνά, μπαίνουν πιο εύκολα σε ερωτική διάθεση, ενώ βιώνουν πιο γρήγορους και έντονους οργασμούς.