Αν και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να μας ενθουσιάζει, δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν μία πιο σταθερή και αργή μέθοδο. Στην απώλεια βάρους το σύντομο δεν είναι πάντα καλύτερο, αφού χάνοντας απότομα κιλά μπορεί να αντιμετωπίσουμε επιζήμιες για την υγεία συνέπειες.

Γιατί είναι επιβλαβής η απότομη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, με άλλες να είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες από άλλες.

Επιπλέον όταν χάνουμε πολύ γρήγορα ή απότομα βάρος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτελεί αποτέλεσμα υγιεινών ή και βιώσιμων επιλογών.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, έχει διαπιστωθεί ότι μετά την γρήγορη απώλεια βάρους, τα δύο τρίτα των ατόμων τείνουν να παίρνουν και πάλι τα κιλά που έχουν χάσει. Άλλες αρνητικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:

*Αφυδάτωση

Ειδικά σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, τα άτομα τείνουν να χάνουν πολύ νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η ταχεία απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, μυϊκές κράμπες και χαμηλή ενέργεια.

*Αποδυναμωμένος μεταβολισμός

Συνήθως η ταχεία απώλεια βάρους είναι το αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνετε σε μια ημέρα. Το σώμα στην συνέχεια αναγνωρίζει αυτές τις λιγοστές θερμίδες ως περιορισμένη προσφορά τροφίμων και μπαίνει σε αυτό που ονομάζεται ως «κατάσταση λιμοκτονίας».

Όταν το σώμα μπει σε αυτήν την κατάσταση, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, μετατρέποντας τις θερμίδες σε λίπος.

*Απώλεια μυϊκής μάζας

Όταν χάνουμε βάρος θέλουμε να απαλλαγούμε από τον λιπώδη ιστό, αυξάνοντας την μυϊκή μάζα του σώματος. Ωστόσο, αν μειώσουμε απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά τότε υπάρχει περίπτωση να έρθει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η απώλεια μυϊκής μάζας επιβραδύνει επίσης τον μεταβολισμό.