Την περίοδο που διανύουμε το self-care είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Η χρονιά που πέρασε ήταν πραγματικά δύσκολη (για να το θέσουμε κομψά) και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να φροντίσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι να φροντίσετε πρώτα και κύρια τον εαυτό σας. Η self-care ρουτίνα σας δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιλαμβάνει κάτι υπερβολικό ή ακριβό. Απλώς πρέπει να περιλαμβάνει πρακτικές που ανακουφίζουν το σώμα και το μυαλό σας και σας βοηθούν να αισθάνεστε καλά.

Το θέμα είναι ότι μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο να βρείτε την ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι. Επιπλέον, τώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει και οι ημέρες είναι μουντές, μπορεί να είναι έξτρα δύσκολο να βρείτε το κίνητρο να κάνετε οτιδήποτε άλλο πέρα από το να ξαπλώσετε στον καναπέ σας κάτω από μια ζεστή κουβέρτα.

Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν να χαλαρώσετε αυτές τις κρύες ημέρες και να ξεκινήσετε το 2021 με καλύτερη διάθεση, συγκεντρώσαμε μερικές από τα καλύτερες μικρές συνήθειες που μπορείτε να έχετε προκειμένου να διευκολύνετε το self-care σας.

Απλοί τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας

*Ξεκινήστε την ημέρα σας με «καθαρό μυαλό»

Ένας πρωινός περίπατος στο πάρκο της γειτονιάς σας σάς δίνει τη δυνατότητα να εστιάσετε στο φυσικό περιβάλλον γύρω σας και να απολαύσετε την ηρεμία. Για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με «καθαρό μυαλό» δεν χρειάζεται απαραίτητα να κινηθείτε αν δεν θέλετε. Απλά σιγουρευτείτε ότι η πρωινή σας ρουτίνα περιλαμβάνει μια συνήθεια που σας χαλαρώνει και σας προετοιμάζει για τη συνέχεια της ημέρας.

*Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας

Η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να φροντίσετε το σώμα και το μυαλό σας. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ειδικά όταν εργάζεστε από το σπίτι και τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής έχουν γίνει δυσδιάκριτα. Το να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας όπως θα προγραμματίζατε ένα επαγγελματικό ραντεβού αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να φορέσετε τελικά τα αθλητικά σας και να γυμναστείτε.

*Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο

Μπορεί να μην πηγαίνετε πλέον δημοτικό, ωστόσο η διατήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Δοκιμάστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά πριν τον ύπνο σας ώστε να γράφετε σε ένα τετράδιο όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη μέσα στην ημέρα σας.

*Υιοθετήστε μια ρουτίνα ύπνου που σας χαλαρώνει

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σώμα και το μυαλό σας. Ενώ εσείς κοιμάστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχατε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό σας. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής σας για φαγητό, στις αντοχές σας και στην αποδοτικότητά σας. Προκειμένου να κοιμηθείτε με μεγαλύτερη ευκολία και καλύτερα, υιοθετήστε μια βραδινή ρουτίνα που σας χαλαρώνει. Για παράδειγμα, κάντε ένα χλιαρό ντους υπό το φως των κεριών, διαβάστε ένα βιβλίο αντί να δείτε τηλεόραση ή δοκιμάστε μια συσκευή λευκού θορύβου.

*Ξεκινήστε να λέτε «όχι»

Για να βοηθήσετε τους άλλους, πρέπει να βάλετε πρώτοι εσείς τη… μάσκα οξυγόνου. Αυτό μερικές φορές σημαίνει να λέτε «όχι», ειδικά στα πράγματα που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα σας βαρύνουν συναισθηματικά. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, ωστόσο το να μάθετε να λέτε «όχι» και να θέτετε τα προσωπικά σας όρια θα σας αλλάξει τη ζωή. Εστιάστε λοιπόν σε όσα σας κάνουν καλό και στη συνέχεια μη διστάσετε να αρνηθείτε ευγενικά σε ό,τι σας φθείρει.