Αισιόδοξος δεν είναι μόνο όποιος έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, αλλά και αυτός που έχει την ικανότητα να βλέπει όσα συμβαίνουν στη ζωή του με θετικό τρόπο, ακόμη κι όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες και αντίξοες. Ακόμη κι αν δεν είμαστε φύσει αισιόδοξοι, μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό… προσπαθώντας.

Φυσικά, όταν μιλάμε για αισιοδοξία, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να φανταζόμαστε ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι τέλεια, αλλά αντίθετα να προσπαθούμε να εστιάζουμε στη ζωή μας σε όσα πράγματι μας χαροποιούν. Ο στόχος δεν είναι δηλαδή να αρνηθούμε τα δεδομένα και όσα συμβαίνουν γύρω μας και να προσπαθήσουμε μόνο με τη δύναμη της θέλησής μας να αλλάξουμε τη σκέψη μας.  Αυτό που χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα όσα μας συμβαίνουν. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια αισιοδοξία που βασίζεται στη λογική.

Πώς θα γίνουμε πιο αισιόδοξοι;

*Αποστασιοποιούμαστε από τις σκέψεις μας

Για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε δεν είναι απαραιτήτως αληθινό και άρα δεν χρειάζεται να το πιστεύουμε πάντα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τη φράση: «Σκέφτομαι…».

*Διαχωρίζουμε τις σκέψεις από τα γεγονότα

Μία σκέψη δεν είναι ένα γεγονός. Επομένως είναι βασικό να διαχωρίζουμε όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα από όσα συμβαίνουν μόνο στο μυαλό μας.

*Αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματά μας

Δεν είναι πάντα εύκολο να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, ειδικά όταν μας έχουν μάθει ότι μπορεί να δείχνουν αδυναμία ή ότι δεν πρέπει να τα εκφράζουμε. Προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι νιώθουμε, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε αν αισθανόμαστε ευχάριστα ή δυσάρεστα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε το συναίσθημά μας, πρόκειται π.χ για φόβο, λύπη ή θυμό; Αφού αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας, θα είμαστε σε θέση να αποστασιοποιηθούμε από αυτά και να καταλάβουμε ότι είναι σχετικά. Αυτό από μόνο του πολλές φορές αρκεί για να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

*Αλλάζουμε οπτική

Αν υπάρχει μια άλλη, πιο θετική ερμηνεία της κατάστασης που βιώνουμε, επιλέγουμε αυτή. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να επιλέγουμε ερμηνείες που μας προκαλούν όχι ένα δυσάρεστο, αλλά ένα ευχάριστο συναίσθημα, όπως είναι για παράδειγμα η ανακούφιση ή ακόμα και η χαρά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκοβόμαστε από την πραγματικότητα, απλά να επιλέγουμε μια πιο θετική ανάγνωσή της.

*Αλλάζουμε συμπεριφορά

Αφού έχουμε καταφέρει να υιοθετήσουμε μια πιο θετική οπτική, το επόμενο βήμα είναι να προσαρμόσουμε και τη συμπεριφορά μας. Αντί να εστιάζουμε μόνο σε όσα δεν πάνε καλά και να ψάχνουμε τον κρυφό ένοχο, θέτουμε ερωτήματα και αναζητούμε απαντήσεις.