Μόλις ξεκινήσετε την προσπάθειά σας να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να καταπιαστείτε με τη γυμναστική, πιθανότατα θα «βομβαρδιστείτε» με μια πληθώρα fitness συμβουλών. Κι ενώ όταν οι συμβουλές προέρχονται από ειδικούς είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες, όταν βασίζονται σε διαδεδομένους μύθους μόνο εμπόδιο μπορούν να σταθούν στην προπόνησή σας. Ας δούμε λοιπόν πέντε διαδεδομένους fitness μύθους που δεν πρέπει να πιστεύετε.

Μύθος 1ος: «Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη για απώλεια βάρους»

Η αερόβια άσκηση εξασφαλίζει καύση λίπους και στις ήπιες μορφές της (π.χ. κολύμπι, περπάτημα), μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας, αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τις θερμίδες που καίτε. Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους και να έχετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση καλό θα ήταν να συνδυάζετε τις αερόβιες προπονήσεις με τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Ο τρόπος με τον οποίο οι προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη, ενισχύουν το αδυνάτισμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυξάνουν τη μυϊκή σας μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Μύθος 2ος: «Μπορείς να μειώσεις το λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος»

Αν και η απώλεια λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θα ήταν ιδανική, η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική από σχετικές επιστημονικές μελέτες. Προκειμένου λοιπόν να συρρικνώσετε μια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα σας, θα πρέπει να μειώσετε το συνολικό σας λίπος, καίγοντας θερμίδες.
Με λίγα λόγια, όσους κοιλιακούς και αν κάνετε, η κοιλιά σας δεν πρόκειται να δείξει σαν αυτή ενός ανθρώπου με 10% σωματικό λίπος, αν το δικό σας σωματικό λίπος είναι στο 20%.

Μύθος 3ος: «Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν βάρη»

Τα βάρη είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη μορφή γυμναστικής. Η αντίληψη ότι τα βάρη σάς «φουσκώνουν» πρόκειται απλώς για έναν διαδεδομένο μύθο. Οι γυναίκες δεν μπορούν να παράγουν (τουλάχιστον όχι με φυσικό τρόπο) τόσο μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης (μία από τις ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση του μεγέθους των μυών) όσο οι άνδρες. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο μια γυναίκα να αυξήσει πολύ τη μυϊκή της μάζα απλά κάνοντας βάρη. Αν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια προπόνηση με βάρη, οι μύες σας θα αυξηθούν σε φυσιολογικό επίπεδο και θα έχετε μια πιο λεπτή σιλουέτα, όχι μια πιο ογκώδη.

Μύθος 4ος: «Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματάς να γυμνάζεσαι»

Αυτός είναι ένας διαδεδομένος μύθος εν μέρει λόγω της οπτικής ψευδαίσθησης. Εάν σταματήσετε τη γυμναστική και τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αναπόφευκτα το σώμα σας θα αλλάξει. Η μυϊκή σας μάζα θα περιοριστεί και το σωματικό σας λίπος πιθανότατα θα αυξηθεί ανάλογα με τη διατροφή σας. Αυτό οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι οι μύες τους μετατρέπονται σε λίπος. Στην πραγματικότητα, οι μύες και το λίπος είναι δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα ιστών με διαφορετικές λειτουργίες.

Μύθος 5ος: «Ο ιδρώτας στην προπόνηση σημαίνει ότι έκαψες λίπος»

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας κρατά δροσερούς και η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίτε περισσότερο λίπος ή θερμίδες. Αλλωστε, αν γυμνάζεστε σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε προτού καν ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να σημαίνει ότι γυμνάζεστε αρκετά σκληρά και κατ’ επέκταση καίτε πολλές θερμίδες – συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων που προέρχονται από λίπος – αλλά η εφίδρωση και η καύση λίπους δεν σχετίζονται άμεσα.