Η κινηματογραφική του πορεία μπορεί να ξεκίνησε το 1981 με τις ταινίες «Ατελείωτη αγάπη» και «Ταπς, η σάλπιγγα της ανταρσίας», αλλά τίποτε δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχε έρθει στη ζωή του o Μάβερικ. Ο διάσημος πιλότος του «Top Gun» του 1986 χάρισε στον Τομ Κρουζ παγκόσμια αναγνώριση και μια λαμπρή καριέρα που μόλις είχε ξεκινήσει. Σήμερα, ο 58χρονος ηθοποιός πρωταγωνιστεί για 7η φορά σε… επικίνδυνες αποστολές και προσέχει τη διατροφή του. Δεν ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες την ημέρα, τρώει μόνο λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, και για υδατάνθρακες ούτε λόγος.

Ταινίες-σταθμοί

Από το «Top Gun» μέχρι την έκρηξη που προκλήθηκε με την «Επικίνδυνη Αποστολή» το 1996 ο Κρουζ πρωταγωνίστησε σε σπουδαίες ταινίες και συνεργάστηκε με οσκαρικούς σκηνοθέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Ανθρωπος της βροχής» που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το «Ζήτημα τιμής», αλλά και η «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα.

Χωρίς κασκαντέρ

H τεράστια επιτυχία των «Επικίνδυνων Αποστολών» έκανε τον ηθοποιό να δεχθεί να γυρίσει και αρκετά sequel. Αυτές τις ημέρες γυρίζεται το νούμερο 7, με την πανδημία του κορωνοϊού να αναγκάζει συχνά σε διακοπή των γυρισμάτων. Ο Τομ Κρουζ έχει πια ταυτιστεί με τον Ιθαν Χαντ και σχεδόν σε όλες τις ταινίες επιλέγει να παίξει μόνος του τις επικίνδυνες σκηνές.

Κοροναϊός

Στη δημοσιότητα ήρθε σχετικά πρόσφατα ηχητικό ντοκουμέντο με τον Τομ Κρουζ να ξεσπά εναντίον μελών του κινηματογραφικού συνεργείου που δεν τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας για τον κοροναϊό. Για αυτό και ο 58χρονος ηθοποιός αποφάσισε να δημιουργήσει ένα στούντιο-οχυρό σε μια πρώην στρατιωτική βάση στη Βρετανία, στο οποίο θα τηρείται κατά γράμμα το πρωτόκολλο.

Σαϊεντολογία

Ο ηθοποιός δεν ασπάζεται απλώς το συγκεκριμένο θρησκευτικό κίνημα, αλλά θεωρείται «θεότητα» καθώς μετράει στους κόλπους του σχεδόν 30 χρόνια. Ο Κρουζ ασπάστηκε τη σαϊεντολογία το 1990 χάρη στη συνάδελφο και σύζυγό του Μίμι Ρότζερς. «Είναι κάτι που με βοήθησε απίστευτα στη ζωή μου. Είμαι σαϊεντολόγος για περίπου 30 χρόνια και είναι τιμή μου, είναι μία όμορφη θρησκεία» έχει δηλώσει ο ίδιος, και σύμφωνα με δημοσιεύματα η εναντίωση τόσο της Νικόλ Κίντμαν όσο και της Κέιτι Χολμς στη σαϊεντολογία ήταν ο λόγος που τους οδήγησαν στο διαζύγιο.

Εναλλαγές

Ο Τομ Κρουζ δεν είναι αφιερωμένος σε ένα είδος γυμναστικής. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι το νεανικό του σώμα οφείλεται στο καγιάκ, στον διάδρομο, στα βάρη, αλλά και στην αναρρίχηση, στην πεζοπορία και στην ξιφασκία που αγαπά ιδιαίτερα. Και μπορεί τα είδη να εναλλάσσονται, αλλά ο ηθοποιός είναι «στρατιώτης» σε κάθε πρόγραμμα που ακολουθεί.

Στυλ

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο καλοντυμένους ηθοποιούς, ο Κρουζ τραβάει τα βλέμματα σε κάθε του εμφάνιση. Το δυνατό του χαρτί είναι ότι έχει αποδεχθεί τον εαυτό του και φοράει τα κατάλληλα ρούχα για αυτόν. Σήμα κατατεθέν το παλτό με την κατάλληλη εφαρμογή που ολοκληρώνει με επιτυχία το – προσεκτικά – χαλαρό στυλ.

Όπως ο Μπέκαμ

Το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί ο Κρουζ βασίζεται σε αυτό του Ντέιβιντ Μπέκαμ, γι’ αυτό και έχει πάρει το όνομά του. Λίγο πριν τα 60 ο ηθοποιός είναι προσεκτικός στο τι τρώει και φυσικά στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Το διαιτολόγιό του περιλαμβάνει 1.200 θερμίδες την ημέρα και αποτελείται κυρίως από λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη.