Ενδείξεις για τον επικείμενο χωρισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να αποτελέσουν μικρές λέξεις, που περνούν απαρατήρητες σε καθημερινές συνομιλίες, μήνες πριν κάποιος από τους συντρόφους συνειδητοποιήσει που κατευθύνεται η σχέση τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin ανέλυσαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο αναρτήσεις από 6.800 χρήστες του Reddit και διαπίστωσαν ότι τρεις περίπου μήνες πριν τον χωρισμό, το λεξιλόγιο των συντρόφων ξεκίνησε να αλλάζει και δεν επέστρεψε στην πρότερη κατάσταση μέχρι και περίπου έξι μήνες μετά την διάσπαση.

Το λεξιλόγιο μας αλλάζει ανάλογα με την εσωτερική μας κατάσταση

«Φαίνεται ότι ο επικείμενος χωρισμός μπορεί πράγματι να επηρεάσει τα άτομα, πολύ πριν συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση μάλλον φτάνει στο τέλος της» επισημαίνει επικεφαλής συγγραφέας Sarah Seraj, από το τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Texas.

«Δεν παρατηρούμε πραγματικά πόσες φορές χρησιμοποιούμε προθέσεις, άρθρα ή αντωνυμίες, αλλά αυτές οι λειτουργικές λέξεις αλλάζουν ανάλογα με το τι περνάμε, όπως μια προσωπική αναταραχή, γεγονός που μπορεί να μας πει πολλά για την συναισθηματική όπως και για την ψυχολογική μας κατάσταση» εξηγεί.

Από το «εμείς» στο «εγώ»

Είτε κάποιος επέλεγε να χωρίσει ή δεχόταν την νέα εξέλιξη, οι γλωσσικοί δείκτες του επικείμενου χωρισμού ήταν εμφανείς έως και τρεις μήνες πριν το τέλος της σχέσης.

Η γλώσσα των συντρόφων έγινε πιο προσωπική και ανεπίσημη, δείχνοντας μια μείωση της αναλυτικής σκέψης. Χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα λέξεις όπως το «εγώ» και το «εμείς» περισσότερο, γεγονός που επισημαίνει την αυξημένη γνωστική επεξεργασία.

«Αυτά αποτελούν σημάδια ότι κάποιος φέρει ένα βαρύ γνωστικό φορτίο, σκέφτεται ή προσπαθεί να επιλύσει κάτι μέσα του, εσωτερικά και για αυτό εστιάζουν περισσότερο στον εαυτό τους» επισημαίνει η Sarah Seraj.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα έντονα αυτά γλωσσικά μοτίβα κορυφώθηκαν την ημέρα του χωρισμού και παρέμειναν έτσι έως και έξι μήνες αργότερα, ακόμα και αν τα άτομα συζητούσαν κάτι εντελώς άσχετο σε άλλες κοινότητες και με άλλους ανθρώπους.