Η γυμναστική προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στο σώμα και το μυαλό σας, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας λειτουργίας μέχρι την καλύτερη διαχείριση του στρες. Μάλιστα, εντάσσοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Για να δείτε λοιπόν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχετε κατά νου τις τρεις παρακάτω συμβουλές.

1. Η γυμναστική δεν αρκεί

Προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε βάρος θα πρέπει να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό το θερμιδικό έλλειμμα, μεγιστοποιώντας τις καύσεις του οργανισμού σας. Ωστόσο, από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Συνδυάζοντας όμως την τακτική γυμναστική με μια ισορροπημένη διατροφή, θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία.

2. Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

Η ζυγαριά δεν μπορεί να σας παρέχει μια πλήρη εικόνα της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, αν συνδυάζετε την τακτική γυμναστική με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κατάσταση της υγείας σας), η οποία δεν αποτυπώνεται πάντα στο νούμερο που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι θέλουν να χάσουν λίπος. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, επειδή ορισμένες προπονήσεις που βοηθούν στην απώλεια λίπους – όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης- μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους με τη μορφή μυών. Αυτό μπορεί αρχικά να μη σας φαίνεται χρήσιμο δεδομένου ότι προσπαθείτε να αδυνατίσετε, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Όταν αυξάνεται η μυϊκή σας μάζα, αυξάνεται και ο μεταβολισμός σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος και να το κρατήσετε μακριά μακροπρόθεσμα.

3. Η ιδανική προπόνηση δεν είναι ίδια για όλους

Σίγουρα, ορισμένες μορφές άσκησης καίνε περισσότερες θερμίδες από άλλες και μερικές μπορεί να προσφέρουν καύση θερμίδων μετά την προπόνηση (afterburn effect). Ωστόσο, η καλύτερη προπόνηση για κάθε άτομο εξαρτάται από το τι μπορεί να κάνει με συνέπεια. Μπορεί να έχετε την καλύτερη προπόνηση, αλλά αν την κάνετε μόνο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια λίπους καλό είναι να γυμνάζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε μια μορφή άσκησης που πραγματικά σας αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαμβάνετε τις προπονήσεις σας, θα είστε συνεπείς σε αυτές και σταδιακά θα γίνουν μέρος του τρόπου ζωής σας.