Υπάρχουν πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη θετική σκέψη, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το στρες, της καλύτερης ποιότητας ύπνου και του μειωμένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Φυσικά, μιλάμε για τον θετικό τρόπο σκέψης που βασίζεται στον ρεαλισμό και όχι για την ανάγκη να τα βλέπετε όλα… ρόδινα. Μάλιστα, η αισιοδοξία φαίνεται ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε καλύτερα.

Η κοινωνία μας τείνει να «επιβραβεύει» τη νεότητα και την ομορφιά, ενώ τα μηνύματα για τη γήρανση τείνουν να τονίζουν τις αρνητικές πτυχές της. Όμως, όπως το καλό κρασί, οι άνθρωποι θα πρέπει να γίνονται καλύτεροι καθώς γερνούν. Άλλωστε, καθώς μεγαλώνετε, αποκτάτε περισσότερες εμπειρίες, οι οποίες σε συνδυασμό με την ωριμότητα, σας βοηθούν να εστιάζετε στη μεγαλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει τελικά ζωή.

Πώς η αισιοδοξία σάς βοηθά να μεγαλώσετε καλύτερα

Ενώ οι μελέτες τείνουν να εστιάζουν στη μακροζωία, συχνά δεν συζητούν για τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής που συνοδεύει την αισιοδοξία. Ωστόσο, καθώς το πεδίο της θετικής ψυχολογίας διερευνάται περισσότερο, φαίνεται ότι πέρα ​​από την αυξημένη διάρκεια ζωής, οι θετικές σκέψεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά και στην ευτυχία, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απολαύσετε μια πιο πλούσια και ικανοποιητική ζωή.

Προσθέτει χρόνια στη ζωή σας

Μελέτες δείχνουν ότι το πώς αντιλαμβάνεστε τη γήρανση και τη ζωή σας στο σύνολό της επηρεάζει τη μακροζωία. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε 11-15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσει κανείς σε ηλικία 85 ετών και άνω. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε σταθερό ακόμη μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και η κατάσταση υγείας.

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική αντίληψη για τη γήρανση όσο είναι νέοι, αντί να φοβούνται το να γεράσουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή η άποψή σας για τη γήρανση ενώ είστε ακόμη νέοι μπορεί να δημιουργήσει μια θετική στάση που μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στο προσδόκιμο ζωής σας.

Μάλιστα, η κλινική Mayo αναφέρει ορισμένα οφέλη που προσφέρει η αισιοδοξία στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, της βελτιωμένης ψυχολογίας και αυξημένης διάρκειας ζωής.

Βελτιώνει την υγεία σας

Τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η θετική σκέψη για τη γήρανση μπορεί να αυξήσει την επιθυμία ενός ατόμου να ζει, κάνοντάς το να παίρνει καλύτερες αποφάσεις για την υγεία του. Παράλληλα, οι αισιόδοξοι άνθρωποι αποδεδειγμένα έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους, γεγονός που από μόνο του μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών ή διαταραχών. Αντιμετωπίζοντας καλύτερα το άγχος και αποφεύγοντας τις ανθυγιεινές συμπεριφορές, είναι σε θέση να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους.

Να θυμάστε ότι…

Πέρα από τη θετική σκέψη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής σας που μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών, της περιορισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της διακοπής του καπνίσματος.