Το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και άλλα τοξικά στοιχεία που αιωρούνται στον αέρα μίας πόλης προκαλούν οξειδωτικό στρες, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρων λεπτών γραμμών και ρυτίδων, την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης. Και όχι μόνο.

Η  ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά στον επιδερμικό φραγμό, αλλοιώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το μικροβίωμα και διαταράσσοντας τις λειτουργίες του.

Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να ασφυκτιά, να αφυδατώνεται και να παρουσιάζει πιο έντονες ευαισθησίες. Όπως για παράδειγμα,  κοκκινίλες, έκζεμα ή ακμή.

Αναλυτικά τι μπορεί να προκαλέσει η μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος  στο δέρμα

– Ξηρότητα

– Ακμή

– Πρόωρη γήρανση

– Γκρίζα χροιά

– Αλλοίωση της ποιότητας του δέρματος

– Αύξηση της ευαισθησίας

– Αλλεργίες

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η περιποίηση για την αντιμετώπισή της

Μπορούμε να προστατεύουμε αποτελεσματικά την επιδερμίδα μας από τη μόλυνση; Ναι, μπορούμε! Αρκεί να την καθαρίζουμε σχολαστικά κάθε βράδυ και να την ενδυναμώνουμε με τις σωστές συνθέσεις. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε υγιή τον υδρολιπιδικό φραγμό και το ph της.

Επιλέγουμε συνθέσεις που περιέχουν κοκτέιλ αντιοξειδωτικών που δρουν σε διπλό επίπεδο. Από τη μία, θωρακίζουν  το δέρμα και δυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό. Από την άλλη παγιδεύουν τις τοξίνες και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τις χημικές αντιδράσεις που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και κάνουν θαμπή την όψη. Μερικά από τα κυριότερα συστατικά που έχουν αυτή τη δράση θεωρούνται τα εξής:

-Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ

-Βιταμίνη Β3 ή νιασιναμίδη

-Βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη

-Ρεσβερατρόλη

Βέβαια, προκειμένου να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας, δε φτάνει μόνο η εξωτερική αντιμετώπιση. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε μία ολιστική φιλοσοφία περιποίησης ποντάροντας και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την υγεία μας.  Ετσι εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικές τροφές και άφθονο νερό. Επίσης η άσκηση, ο επαρκής ύπνος αλλά και το κόψιμο ή η ελάττωση του καπνίσματος θα μειώσουν αποτελεσματικά τη βλαβερή δράση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επιδερμίδα.