Μπορεί να νομίζετε ότι οι εσωτερικοί χώροι που χαζεύετε με τις ώρες στο Instagram ακολουθούν ένα συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης, στην πραγματικότητα όμως αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα παρατηρήσετε ότι συχνά «παντρεύουν» διαφορετικά μεταξύ τους στυλ. Ωστόσο, όταν το mix and match γίνεται επιτυχημένα, το αποτέλεσμα δεν είναι παράφωνο αλλά αρμονικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή. Το να συνδυάσετε διαφορετικά στυλ διακόσμησης είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Μάλιστα, στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστα «καθαρά» στυλ διακόσμησης. Τα περισσότερα αποτελούν μείξη διαφορετικών εποχών και περιόδων. Τα design styles ουσιαστικά προκύπτουν όταν οι σχεδιαστές κρατούν τα στοιχεία που τους αρέσουν περισσότερο από συγκεκριμένες περιόδους ή ρεύματα και τα ενσωματώνουν στους χώρους.

Ετσι λοιπόν μπορείτε κι εσείς να συνδυάσετε διαφορετικά στυλ διακόσμησης στον χώρο σας, πετυχαίνοντας ένα αρμονικό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Για να εφαρμόσετε επιτυχημένα την τάση του mix and match στο σπίτι σας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

* Επιλέξτε μια περιορισμένη χρωματική παλέτα

Τα πολλά, διαφορετικά χρώματα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή και να κάνουν κάθε κομμάτι στο δωμάτιο να δείχνει παράταιρο. Φροντίστε λοιπόν να επαναλαμβάνετε τα ίδια χρώματα στον χώρο σας έτσι ώστε να χαρίσετε μια αίσθηση συνοχής. Επιλέγοντας λίγα χρώματα που σας αρέσουν, το σπίτι σας θα δείχνει ομοιογενές, ανεξαρτήτως των όποιων διαφοροποιήσεων στη διακόσμηση.

* Βρείτε ένα μοτίβο

Χρησιμοποιήστε ένα σχήμα ή ένα μοτίβο στον χώρο σας ώστε να δημιουργήσετε μια συνοχή και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο η διακόσμησή σας να φαίνεται ετερόκλητη. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από το φλοράλ μοτίβο που έχει η αγαπημένη σας πολυθρόνα και να το επαναλάβετε σε άλλα σημεία του χώρου σας.

* Σκεφτείτε ένα θέμα

Η επιλογή ενός θέματος θα σας βοηθήσει να χαρίσετε συνοχή στον χώρο σας αλλά και συνολικά στο σπίτι σας. Ετσι, προτού ξεκινήσετε να αλλάζετε τον χώρο σας, σκεφτείτε ένα θέμα που θα σας έφτιαχνε τη διάθεση, όπως η θάλασσα ή ένα τροπικό δάσος. Οσο τα διακοσμητικά στοιχεία ταιριάζουν στο θέμα που έχετε επιλέξει, κάθε στυλ θα εξυπηρετεί τον σκοπό σας, είτε είναι σύγχρονο είτε όχι.

* Μην κάνετε βιαστικές αγορές

Η δημιουργία ενός συνδυασμού διαφορετικών περιόδων ή στυλ στον χώρο σας απαιτεί κριτική ματιά. Επομένως, αν θέλετε να ανακατέψετε μοντέρνα κομμάτια με αντίκες, μη βιαστείτε να αγοράσετε μαζικά ό,τι σας κινεί το ενδιαφέρον. Ο χώρος σας θα πρέπει να δείχνει σαν να έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, ώστε να έχει μια αυθεντικότητα και να αντανακλά το προσωπικό σας γούστο. Κάντε λοιπόν υπομονή μέχρι να βρείτε τα σωστά αντικείμενα που θα αναβαθμίσουν τον χώρο σας.

* Τραβήξτε την προσοχή στο διαφορετικό

Αν έχετε ένα κομμάτι ή έπιπλο που απλά δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα πράγματά σας, μη βιαστείτε να το κρύψετε. Αντιθέτως, τραβήξτε την προσοχή σε αυτό, χρησιμοποιώντας το ως τον πρωταγωνιστή του χώρου σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να βρείτε σε ποιο σημείο θα το τοποθετήσετε και στη συνέχεια να διακοσμήσετε τον υπόλοιπο χώρο σας γύρω από αυτό ή φωτίστε το. Ετσι, θα μετατρέψετε κάτι το οποίο κανονικά δεν θα ταίριαζε στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι ολόκληρου του δωματίου.

* Ταιριάξτε τα ξύλινα έπιπλα

Είναι εντυπωσιακό το πώς δύο ξύλινα έπιπλα από τελείως διαφορετικές περιόδους μπορούν να δέσουν μεταξύ τους όταν έχουν την ίδια απόχρωση ή είναι από το ίδιο ξύλο. Προκειμένου ο χώρος σας να δείχνει συνεκτικός θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τα ξύλινα έπιπλά σας είναι σε παρόμοιες αποχρώσεις. Αν κάποιο από αυτά έχει διαφορετικό χρώμα, μην ανησυχείτε. Μπορείτε απλώς να το βάψετε με μια ειδική μπογιά ώστε να το φέρετε πιο κοντά χρωματικά στα υπόλοιπα έπιπλά σας.

* Συμπεριλάβετε ό,τι σας αρέσει

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες στη διακόσμηση, ποτέ δεν πρέπει να θυσιάζετε τα αντικείμενα που αγαπάτε προκειμένου να τους ακολουθήσετε. Αν κάτι έχει συναισθηματική αξία για εσάς ή απλώς σας αρέσει πολύ, πάντα υπάρχει χώρος στο σπίτι σας για αυτό.

* Συνδυάστε παλιά με νέα έπιπλα

Ισως έχετε μερικά παλιά έπιπλα από το σπίτι της γιαγιάς σας, τα οποία θεωρείτε ότι δεν ταιριάζουν με τα καινούργια έπιπλα που έχετε αγοράσει. Κι όμως, όταν τα παλιά έπιπλα συνδυάζονται με καινούργια δημιουργείται μια οπτική ισορροπία, αφού τα απλά έπιπλα δεν θα ανταγωνίζονται τα παλιά, «βαριά» έπιπλα.

* Κρατήστε τον χώρο σας τακτοποιημένο

Πολλοί θεωρούν την τάση του mix and match συνώνυμο της… ακαταστασίας, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ζητούμενο δεν είναι ένας ασφυκτικά γεμάτος ή ατακτοποίητος χώρος, αλλά ένας χώρος που συνδυάζει διαφορετικά στυλ. Για παράδειγμα, το τραπεζάκι που πήρατε από το παλαιοπωλείο, χρειάζεται απλώς λίγα μοντέρνα διακοσμητικά και όχι ολόκληρη την προίκα σας.

* Βρείτε τι λειτουργεί στον δικό σας χώρο

Να θυμάστε ότι οι κανόνες διακόσμησης δεν είναι απόλυτοι. Κάτι που μπορεί να λειτουργεί στους περισσότερους χώρους συχνά μετατρέπεται σε τάση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταιριάζει και στο δικό σας σπίτι. Νιώστε λοιπόν ελεύθεροι να αλλάξετε ή ακόμη και να σπάσετε τους κανόνες όταν διακοσμείτε τον χώρο σας. Σε τελική ανάλυση, εσείς θα περνάτε εκεί τον περισσότερο χρόνο σας.