Ο πονοκέφαλος αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους πόνους που βιώνουν οι άνθρωποι. Ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να εμφανιστούν δίχως κάποιο συγκεκριμένο λόγο, όπως οι πονοκέφαλοι έντασης, άλλοι πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται με εξωτερικές συνθήκες, όπως η αλλεργία.

Πονοκέφαλος και αλλεργία..

Σύμφωνα με το American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI), δύο διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων συνδέονται με αλλεργίες: ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε συμφόρηση και φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων και οι ημικρανίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μέτριο έως σοβαρό πόνο και να συνοδεύονται από ναυτία.

Ωστόσο, προτού θεωρήσετε ότι ο πονοκέφαλό σας πιθανότατα να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι γενικά ο πονοκέφαλος εξαιτίας της αλλεργίας αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην ιατρική κοινότητα.

«Ένας πραγματικός αλλεργικός πονοκέφαλος είναι πιθανώς πολύ σπάνιος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ronald Purcell, αλλεργιολόγος στην Κλινική Cleveland Clinic.

Πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Ανεξάρτητα όμως, από την διαμάχη, είτε πρόκειται για έναν πονοκέφαλο εξαιτίας αλλεργιών είτε όχι, ο πόνος είναι πραγματικός. «Συνήθως, αυτό που θα περιγράψουν οι άνθρωποι είναι μια αίσθηση πίεσης στο πρόσωπο», λέει ο Δρ Purcell.

Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό αίσθημα, περιλαμβάνουν:

Κρύα κομπρέσα

Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια παγωμένη κομπρέσα στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή στην περιοχή του κεφαλιού για λίγα λεπτά, καθώς το κρύο μειώνει τη φλεγμονή και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του ενοχλητικού πόνου.

Περπατήστε

Ενας από τους πιο απλούς τρόπους για να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση του πονοκεφάλου είναι η σωματική δραστηριότητα, καθώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «National Center of Biotechnology Information», το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας συνδέθηκε με σαφώς αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πονοκεφάλου.

Πώς θα καταφέρετε να την αυξήσετε; Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά παραπάνω βήματα, αφού είναι γνωστές οι ευεργετικές δράσεις της βάδισης τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ευεξία.

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν συμπυκνωμένα υγρά, που περιέχουν αρωματικές ενώσεις από μια ποικιλία φυτών. Εχουν πολλά θεραπευτικά οφέλη, με τη μέντα, τη λεβάντα, το περγαμόντο και το χαμομήλι να έχουν μεταξύ άλλων ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση