Νέα έρευνα από το University of British Columbia αναφέρει ότι όσο πιο υψηλό το αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή και την καθημερινότητα τόσο καλύτερη είναι και η σωματική, η ψυχική και η συμπεριφορική υγεία του ατόμου.

Η ικανοποίηση μειώνει πολλαπλούς κινδύνους

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Milbank Quarterly, η υψηλότερη ικανοποίηση από την ζωή συνδέεται με 21 θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ευεξία του ατόμου, όπως:

  • 26% μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.
  • 46% μειωμένος κίνδυνος κατάθλιψης.
  • 25% μειωμένος κίνδυνος περιορισμών σωματικών λειτουργιών.
  • 12% μειωμένος κίνδυνος χρόνιου πόνου.
  • 14% μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων ύπνου.
  • 8% περισσότερες πιθανότητες φυσικής δραστηριότητας.
  • Καλύτερη ψυχολογική ευημερία σε διάφορους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης, της αισιοδοξίας, του αισθήματος του σκοπού στην ζωή και του ελέγχου και μειωμένα αισθήματα απελπισίας, μοναξιάς και περιορισμού.

Από τι επηρεάζεται;

Σε αυτή την μελέτη διερευνάται πρώτη φορά εάν μια θετική αλλαγή στην ικανοποίηση της ζωής σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα δεικτών σωματικής, συμπεριφορικής και ψυχοκοινωνικής υγείας και ευεξίας για μια τετραετή περίοδο.

«Η ικανοποίηση της ζωής περιλαμβάνει την αξιολόγηση της καθημερινότητας ενός ατόμου με βάση παράγοντες που θεωρούν πιο σχετικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Eric Kim, βοηθός καθηγητή στο τμήμα ψυχολογίας του UBC και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ η ικανοποίηση της ζωής διαμορφώνεται από την γενετική, κοινωνικούς παράγοντες και μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής, μπορεί επίσης να βελτιωθεί τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό επίπεδο» εξηγεί.

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ικανοποίηση της ζωής είναι ένας πολύτιμος στόχος κατά την ενίσχυση των σωματικών, ψυχολογικών και συμπεριφορικών δεικτών υγείας» επισημαίνει.