Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι εμπλέκονται σε διάφορες συνήθειες και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων. Γνωρίζετε κάποιον που είναι ικανός να εκφράσει τα συναισθήματά του με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς και να κατανοήσει πώς αισθάνονται οι άλλοι; Αυτός ο άνθρωπος είναι πιθανότατα ένα συναισθηματικά ευφυές άτομο.

Ποια χαρακτηριστικά έχουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι;

1. Δίνουν προσοχή σε αυτό που αισθάνονται

Η αυτογνωσία είναι ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η αυτογνωσία περιλαμβάνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να αναγνωρίζει τη διάθεση και τα συναισθήματά του. Μέρος της αυτογνωσίας είναι επίσης η επίγνωση του πώς τα συναισθήματα και οι διαθέσεις σας επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η ικανότητα παρακολούθησης των δικών σας συναισθηματικών καταστάσεων είναι βασική προϋπόθεση για τη συναισθηματική ευφυΐα.

2. Καταλαβαίνουν πώς αισθάνονται οι άλλοι

Η ενσυναίσθηση είναι ένα άλλο από τα κύρια στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. Για να αλληλεπιδράσετε με άλλα άτομα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στη δουλειά ή στο σχολείο, πρέπει να είστε σε θέση να γνωρίζετε τι αισθάνονται. Εάν ένας συνάδελφος είναι αναστατωμένος ή απογοητευμένος, γνωρίζοντας τι αισθάνεται μπορεί να έχετε μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς να ανταποκριθείτε.

3. Μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους

Η αυτορρύθμιση είναι απολύτως απαραίτητη για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η κατανόηση των συναισθημάτων σας είναι σημαντική, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη γνώση. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι σκέφτονται προτού ενεργήσουν παρασυρόμενοι από τα συναισθήματά τους. Είναι συντονισμένοι με το πώς αισθάνονται, αλλά δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να κυβερνούν τη ζωή τους.

4. Βάζουν στόχους

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν κίνητρα για να επιτύχουν τους στόχους τους και είναι ικανοί να διαχειριστούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους προκειμένου να επιτύχουν. Μπορεί να είναι νευρικοί όταν κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους, αλλά γνωρίζουν ότι η διαχείριση αυτού του φόβου είναι σημαντική. Κάνοντας ένα άλμα και πραγματοποιώντας μια αλλαγή, γνωρίζουν ότι μπορεί να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να πλησιάσουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους.

5. Έχουν καλές κοινωνικές δεξιότητες

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι τείνουν επίσης να έχουν καλές κοινωνικές δεξιότητες, πιθανότατα επειδή έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν τόσο στα δικά τους συναισθήματα όσο και σε αυτά των άλλων. Ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους και επενδύουν στη διατήρηση υγιών κοινωνικών σχέσεων.

6. Είναι πρόθυμοι και ικανοί να συζητήσουν για συναισθήματα με άλλους

Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά να δυσκολεύονται να τα μοιραστούν με άλλους. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν μόνο τα συναισθήματα, αλλά ξέρουν πώς να τα εκφράζουν κατάλληλα.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι είχατε μια ιδιαίτερα απαίσια μέρα στη δουλειά. Είστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι για το πώς πήγαν τα πράγματα σε μια σημαντική συνάντηση. Μια ακατάλληλη έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να περιλαμβάνει την επιστροφή στο σπίτι και τον τσακωμό με τον σύζυγό σας ή την αποστολή ενός οργισμένου email στο αφεντικό σας. Μια πιο κατάλληλη συναισθηματική αντίδραση θα ήταν να συζητήσετε για την απογοήτευσή σας με το σύζυγό σας, να απελευθερώσετε κάποια ένταση πηγαίνοντας για τζόκινγκ και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο για να κάνετε την επόμενη μέρα καλύτερη από αυτήν που είχατε.

7. Μπορούν να εντοπίσουν τη ρίζα των συναισθημάτων τους

Φανταστείτε ότι νιώθετε απογοητευμένοι και θυμωμένοι με έναν συνάδελφο. Καθώς αξιολογείτε τα συναισθήματά σας, αναλύστε τι πραγματικά σας ενοχλεί. Είστε νευριασμένοι με τις ενέργειες του συναδέλφου σας ή μήπως ο θυμός σας οφείλεται στην προσωπική σας απογοητεύση και την πίεση που έχετε συσσωρεύσει; Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να δουν την κατάσταση με ψυχραιμία και να προσδιορίσουν σωστά την πραγματική πηγή των συναισθημάτων τους.