Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ουσιαστικά ο στόχος σας είναι να κάψετε λίπος, διατηρώντας τη μυϊκή σας μάζα. Κι ενώ η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η βασική προϋπόθεση για να καταφέρετε να αδυνατίσετε, η τακτική γυμναστική είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας σε αυτήν την προσπάθεια. Βάζοντας τη γυμναστική στη ζωή σας θα είστε σε θέση να αυξήσετε το θερμιδικό έλλειμμα που εξασφαλίζετε καθημερινά και κατ’ επέκταση να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως τώρα που τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά; Ποιο είδος γυμναστικής είναι ιδανικό για να μεγιστοποιήσετε την καύση λίπους χωρίς παράλληλα να προπονείστε με τις ώρες; Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, τότε αξίζει να βάλετε την Tabata στη fitness ρουτίνα σας.

Τι είναι η Tabata;

Η Tabata είναι μια μέθοδος ολιγόλεπτης γυμναστικής σε πολύ έντονο ρυθμό ή διαφορετικά ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης όπου περίοδοι έντονης άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ξεκούρασης. Πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον ιάπωνα ερευνητή δρ. Izumi Tabata και έχει ως στόχο το να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος σε μικρό διάστημα, να βελτιώσετε την αναερόβια ικανότητά σας (την ικανότητα δηλαδή να ασκείστε σε μέγιστη ένταση, αλλά για λίγο) και να αυξήσετε τη μυϊκή αντοχή σας.

Μάλιστα, η έντονη προσπάθεια που καταβάλλετε μέσα σε λίγα λεπτά κάνει την καρδιά να δουλεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά το τέλος του. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να καίτε περισσότερες θερμίδες και να τονώνετε τον μεταβολισμό σας.

Τι να προσέξετε

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα έντονη μορφή άσκησης, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αποφύγετε, λοιπόν, την Tabata αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ακούτε το σώμα σας και να σταματήσετε μόλις νιώσετε αδιαθεσία. Η γνώμη των ειδικών (γιατρού, γυμναστή) κρίνεται απαραίτητη προτού ξεκινήσετε την Tabata.

Δείτε ένα workout Tabata: