Η αλλεργία αποτελεί την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία που δεν είναι συνήθως επιβλαβής για το σώμα. Αυτές οι ξένες ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και συνήθως περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα, γύρη ενώ μπορεί να προκληθεί κι από τα κατοικίδια.

Αλλεργία και ανοσοποιητικό σύστημα

Βασική λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι να διατηρεί τον οργανισμό σας υγιή, καταπολεμώντας επιβλαβή παθογόνα. Αυτό το κάνει να επιτίθεται σε οτιδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σώμα σας.

Ανάλογα με το αλλεργιογόνο, αυτή η απόκριση μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονή, φτάρνισμα ή πλήθος άλλων συμπτωμάτων. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσαρμόζεται συνήθως στο περιβάλλον σας, μέχρι όμως να το κάνει μπορεί να εκδηλώσετε πληθώρα συμπτωμάτων.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

Μερικές φυσικοί μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από τα αλλεργικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

Κρατήστε το αεράκι εκτός

Μπορεί να είναι μια υπέροχη μέρα, αν τα ποσοστά γύρης όμως είναι υψηλά ίσως είναι καλύτερα να κρατήσετε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές, διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα καθαρό. Έτσι μπορείτε να αποτρέψετε την μεγάλη συγκέντρωση γύρης εσωτερικά, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αλλεργία.

Ώρα για μπάνιο

Κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι μπορεί να φέρετε μαζί σας σκόνη όπως και γύρη. Αφού βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά και το δέρμα σας καλύπτονται με μικροσκοπικά σωματίδια από οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε.

Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε ένα ντους και να αλλάζετε τα ρούχα σας για να απομακρύνετε τυχόν αλλεργιογόνα. Επίσης σημαντικό είναι να αφήνουμε και τα παπούτσια στην πόρτα μας ώστε να μην μολύνουμε τους χώρους μας.

Η μάσκα βοηθά (και εδώ)

Σωτήρια αποδεικνύεται η μάσκα και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς λειτουργεί ως φυσικός φραγμός που αποτρέπει – εκτός του κοροναϊού – και τα αλλεργιογόνα από το να εισέλθουν στους αεραγωγούς, καθώς αναπνέεται.

Μια μάσκα N95, μπορεί να μπλοκάρει περίπου το 95% ων μικρών σωματιδίων, όπως η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

Πιο πολλά υγρά

Εάν αισθάνεστε την μύτη σας «βουλωμένη» ή έχετε καταρροή από τις αλλεργίες, πιείτε περισσότερο νερό, χυμό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα. Το επιπλέον υγρό μπορεί να αραιώσει τη βλέννα στις ρινικές οδούς και να σας ανακουφίσει. Ζεστά υγρά όπως το τσάι, ο ζωμός ή και η σούπα έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα τον ατμό.

Προτιμήστε τα φυσικά

Διατηρήστε τους χώρους σας καθαρούς, καθώς αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα. Ωστόσο, οι σκληρές χημικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν τις ρινικές οδούς και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Φτιάξτε λοιπόν φυσικά καθαριστικά με καθημερινά συστατικά όπως ξύδι ή μαγειρική σόδα.