Τα γονίδιά μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση του δέρματός μας καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι συνήθειες περιποίησής μας. Ακολουθώντας τους παρακάτω 5 κανόνες θα είστε σε θέση να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό σε κάθε ηλικία.

5 κανόνες περιποίησης για νεανικό δέρμα σε κάθε ηλικία

1. Βρείτε το καθαριστικό προϊόν που σας ταιριάζει

Αν το δέρμα σας έχει τάση για ξηρότητα, επιλέξτε κάποιο προϊόν με ενυδατικούς παράγοντες, ενώ αν έχετε λιπαρό δέρμα, τότε προτιμήστε κάποιο αφρώδες καθαριστικό με παράγοντες που ρυθμίζουν το σμήγμα. Ωστόσο, μετά τα 40, όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας (εκτός και αν είναι ευαίσθητος), επιλέξτε ένα καθαριστικό με ΑΗΑ, ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή νέων κυττάρων και προετοιμάζουν το δέρμα να υποδεχτεί τα υπόλοιπα συστατικά που θα εφαρμόσετε.

2. Εφαρμόστε σέρουμ πρωί και βράδυ

Το σέρουμ  (στα ελληνικά το αποκαλούμε ορό) είναι το πιο δραστικό καλλυντικό που μπορείτε να βρείτε. Η ιδανική σύνθεση για την επιδερμίδα μετά την ηλικία των 40 ετών είναι εκείνη με ενυδατικούς, συσφιγκτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες. Επομένως, επιλέξτε μια σύνθεση με υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους, κεραμίδια, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, C και Ε, αλλά και ρετινόλη και πολυπεπτίδια, που διεγείρουν τους ινοβλάστες και παρατείνουν τη ζωή των κυττάρων. Συμπεριλαμβάνοντας το σέρουμ στην skincare ρουτίνα σας, πρωί και βράδυ, θα είστε σε θέση να αυξήσετε τα αποτελέσματα της κρέμας σας.

Προσοχή όμως! Η ρετινόλη προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, όμως δεν δρα αποτελεσματικά στο φως της ημέρας. Αν, λοιπόν, ο ορός σας περιέχει ρετινόλη, φροντίστε να τον χρησιμοποιείτε μόνο νύχτα και το πρωί να εφαρμόζετεε κάποιο άλλο σέρουμ. Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, τότε καλύτερα να προσπεράσετε τη ρετινόλη και να επιλέξετε κάποιον άλλον ορό με παράγωγο της βιταμίνης Α σε πιο ήπια μορφή.

3. Εστιάστε στην ενυδάτωσή σας

Η βασική προϋπόθεση για να διατηρήσει το δέρμα τη νεανική του όψη είναι η ενυδάτωση. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα νερού αλλά και ότι έχετε βρει μια κατάλληλη για την επιδερμίδα σας ενυδατική σύνθεση. Δεδομένου ότι μετά τα 40, οι ανάγκες της επιδερμίδας σας αλλάζουν, επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα που ενυδατώνει και ταυτόχρονα καταπολεμά τις φθορές του χρόνου.

4. Μη βγαίνετε έξω χωρίς αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανεξαρτήτως καιρού, καθώς μπορεί να εμποδίσει νέες φθορές στην επιδερμίδα, όπως επιπλέον δυσχρωμίες και ρυτίδες. Για να βρείτε το αντηλιακό που σας ταιριάζει, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τον τύπο του δέρματός σας, την απόχρωση και τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας σας, τις αντιγηραντικές ανάγκες της, καθώς και το αποτέλεσμα που αφήνει το αντηλιακό στο δέρμα σας. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό και στον λαιμό σας.

5. Προσέξτε τα μάτια σας

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευάλωτο, επομένως χρειάζεται και ειδική περιποίηση. Επενδύστε σε μια καλή αντιγηραντική κρέμα ματιών με αποσυμφορητικούς παράγοντες, που καταπολεμούν το πρήξιμο, αλλά και με θρεπτικούς παράγοντες, που λειαίνουν τις ρυτίδες. Επίσης, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ηλίου τις πρωινές ώρες, αφού το συνεχές συνοφρύωμα και το κλείσιμο των ματιών είναι οι σημαντικότερες αιτίες για το λεγόμενο «πόδι της χήνας».