Οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον πόνο στον αυχένα. Είτε επειδή δουλέψαμε πολλή ώρα στον υπολογιστή, είτε επειδή κάτσαμε με βρεγμένα μαλλιά μπροστά στο air condition, είτε επειδή σηκώσαμε βάρη, είτε επειδή κοιμηθήκαμε «στραβά», έχουμε νιώσει ενόχληση στην περιοχή του αυχένα.

Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ενόχληση που ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί (π.χ. μυϊκός σπασμός, σπονδυλοαρθροπάθεια, κήλη) μπορεί να εμφανίζει από απλά μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα -στην περιοχή του αυχένα αλλά όχι μόνο-, τα οποία μπορεί να διαρκούν λίγες ημέρες ή -στη χειρότερη περίπτωση- να μη μας αφήνουν καθόλου να ηρεμήσουμε.

Έτσι, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας και για την αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό.

Ωστόσο, πολλές φορές η ενόχληση που νιώθουμε στον αυχένα και τους ώμους συνδέεται άμεσα με το στρες. Όταν βιώνουμε μια στρεσογόνα περίοδο, οι μύες μας μπορεί να συστέλλονται έντονα, ως μια αυτόματη, αντανακλαστική αντίδραση στο άγχος. Γι΄αυτό μπορεί να νιώθουμε πιασμένοι στον αυχένα όταν αντιμετωπίζουμε πίεση στη δουλειά ή όταν βρισκόμαστε κολλημένοι στην κίνηση. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση, η ένταση των μυών στον αυχένα και τους ώμους μπορεί εύκολα να εκτονωθεί με λίγο stretching, γιόγκα και τεχνικές χαλάρωσης αλλά και με άλλες μεθόδους διαχείρισης του στρες.

Αν λοιπόν ο πόνος που νιώθετε στον αυχένα οφείλεται στην ένταση, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις γιόγκα που στοχεύουν στην περιοχή και θα σας ανακουφίσουν άμεσα.

Ασκήσεις γιόγκα για ανακούφιση του αυχένα: