Πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, νεύρα, στρες, κόπωση.. αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα της περιόδου ενώ αν είναι άστατη μπορεί να προστεθεί και η ανησυχία στην «λίστα». Που μπορεί να οφείλεται όμως, η ξαφνική αλλαγή;

Γιατί η περίοδος είναι άστατη;

Μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που κρύβονται πίσω από μια άστατη περίοδο, περιλαμβάνουν:

Έντονη γυμναστική

Η συχνή και έντονη γυμναστική σε συνδυασμό με το χαμηλά επίπεδα λίπους στο σώμα μπορούν να ασκήσουν πίεση στο σώμα, «λέγοντας» στον εγκέφαλό σας να σταματήσει να παράγει αναπαραγωγικές ορμόνες.

«Δεδομένου ότι δεν μπορείς να θρέψεις ένα μωρό υπό υπερβολικό άγχος, το σώμα σου διακόπτει προσωρινά την παραγωγή ορμονών γονιμότητας» εξηγεί η δρ. Veronica Lerner, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο NYU Langone Medical Center.

Τα κιλά παίζουν ρόλο

«Τα υπερβολικά λιποκύτταρα οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία τελικά μπορούν να σταματήσουν την απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες σας» αναφέρει η δρ. Veronica Lerner.

«Οι υπέρβαρες γυναίκες συνήθως βιώνουν βαριές, σπάνιες, μακράς διαρκείας περιόδους» αναφέρει. Το σώμα σας έχει την αντίθετη αντίδραση στην περίπτωση που είστε λιποβαρής, μιας και δεν παράγονται αρκετά οιστρογόνα.

«Και χρειάζεστε επαρκή επίπεδα οιστρογόνων για να χτίσετε την επένδυση της μήτρας σας και να έχετε περίοδο» εξηγεί ο δρ. Holly Puritz, ιατρικός διευθυντής των υπηρεσιών OB / GYN στο Νοσοκομείο Sentara Leigh της Βιρτζίνια.

Δεν κοιμάστε επαρκώς

Είναι γνωστό ότι οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή σας, αυξάνοντας την ευερεθιστότητα σας. Ωστόσο, τα ασυνεπή πρότυπα ύπνου μπορούν επίσης να χαλάσουν τον «προγραμματισμό» της περιόδου σας.

«Η μετατόπιση του βιολογικού σας ρολογιού επηρεάζει τις αναπαραγωγικές σας ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν την ωορρηξία και την περίοδο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.