Όταν σκεφτόμαστε τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς οι περισσότεροι από εμάς σπεύδουμε να φορέσουμε τα αθλητικά μας, μιας και η φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διατηρήσει τον οργανισμό στα καλύτερά του. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ζωτική συμβολή που έχει ο εγκέφαλος στην καθημερινότητά μας.

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τον εγκέφαλο;

Μερικές όμως, από τις συνήθειες που κάνουμε και τελικά τον βλάπτουν, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες και καθημερινές. Αυτές περιλαμβάνουν:

Κοιμάστε λίγο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι αιτία άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ώστε να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες.

Εάν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τις ηλεκτρονικές συσκευές, αργά το απόγευμα και το βράδυ και ξεκινήστε μια χαλαρωτική συνήθεια λίγο πριν ξαπλώσετε για να μειώσετε αισθητά την πιθανότητα αϋπνίας ή υπερέντασης.

Έχετε πολύ «alone time»

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται προσωπικό χώρο αλλά και προσωπικό χρόνο για να «φορτίσουν» τις μπαταρίες τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι για κοινωνική επαφή και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το αίσθημα της πραγματικής σύνδεσης.

Οι άνθρωποι που το έχουν αυτό, ακόμη και με λίγους στενούς φίλους, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν γνωστική εξασθένιση αλλά και Αλτσχάιμερ.

Καταναλώνετε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την ψυχική υγεία είναι μικρότερα σε άτομα που τείνουν να καταναλώνουν πολλά και συχνά χάμπουργκερ, πατάτες, πατατάκια και ζαχαρώδη ροφήματα.

Τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από την άλλη πλευρά, διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και επιβραδύνουν την γνωστική εξασθένιση. Έτσι την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα σνακ, επιλέξτε καλύτερα μια χούφτα καρύδια.

Ακούτε πολύ δυνατά μουσική

Με τα ακουστικά σας σε πλήρη ένταση, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ακοή σας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η βλάβη μπορεί να συμβεί ακόμα και σε τριάντα λεπτά. Μάλιστα, η απώλεια ακοής σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με εγκεφαλικά προβλήματα, όπως το Αλτσχάιμερ και η απώλεια εγκεφαλικού ιστού.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κατανοήσετε όσα ακούτε ενώ δεν μπορεί να αποθηκεύσει αυτά που έχετε ακούσει στην μνήμη.

Καπνίζετε ακόμα

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο, να αποδυναμώσει την μνήμη σας και να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης.