Με τις ώρες που περνάμε καθισμένοι μπροστά από τις οθόνες να αυξάνεται εκθετικά, ο πόνος στον αυχένα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα. Τα smartphone και άλλες συσκευές φαίνεται επίσης να εντείνουν το πρόβλημα, καθώς περνάμε αρκετό χρόνο έχοντας λυγισμένο τον αυχένα μας, δίχως να το συνειδητοποιούμε.

Φταίει μόνο η λανθασμένη στάση σώματος;

Σε πρόσφατη μελέτη από το Texas A&M University, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να επηρεάσει τον αυχένα και το κεφάλι, αποτελώντας πρωταρχικό παράγοντα, ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία και η ώρα της ημέρας επηρεάζουν επίσης την ικανότητα του λαιμού να εκτελεί συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

«Η μελέτη μας έχει δείξει έναν συνδυασμό εργασιακών και προσωπικών παραγόντων που επηρεάζουν έντονα τη δύναμη και την αντοχή του αυχένα με την πάροδο του χρόνου. Το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν εντοπιστεί, μπορούν στη συνέχεια να τροποποιηθούν έτσι ώστε ο αυχένας να είναι σε καλύτερη κατάσταση και ο πόνος να μειωθεί σημαντικά ή και να αποφευχθεί» αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Factors, ένα εμβληματικό περιοδικό στον τομέα των ανθρώπινων παραγόντων και της εργονομίας.

Από τι επηρεάζεται ο αυχένας;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Health Metrics and Evaluation, ο πόνος στον αυχένα κατατάσσεται ως η τέταρτη κύρια αιτία παγκόσμιας αναπηρίας. Ένας από τους κύριους λόγους για τον πόνο στον αυχένα έχει αποδοθεί στον τρόπο ζωής, ειδικά όταν οι άνθρωποι περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους με το λαιμό τους λυγισμένο προς τα εμπρός.

Ωστόσο, όταν η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι, ότι, όπως αναμενόταν, παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, όπως η στάση του κεφαλιού / του αυχένα, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό τόσο της δύναμης του αυχένα όσο και της αντοχής.

Ωστόσο, παρατήρησαν επίσης ότι ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αντοχή του αυχένα, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της αντοχής του.

Επίσης, προς έκπληξή τους, η ώρα της ημέρας επηρέασε την ικανότητα του να διατηρεί μια στάση δίχως κόπωση.