Από την αρχή της πανδημίας γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2, μολύνει το στομάχι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πώς το έντερο αντιδρά ανοσολογικά έναντι του ιού.

Ομάδα ερευνητών από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) χρησιμοποίησε ζωντανά μοντέλα του ανθρώπινου εντέρου για να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο τα εντερικά κύτταρα ανταποκρίνονται στην COVID-19 – και η γνώση αυτή, θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τη ανάπτυξη νέων θεραπειών, σύμφωνα με τους επιστήμονες που περιέγραψαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Molecular Systems Biology.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού εργαστηρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κοροναϊό παραμένει στο έντερο του ασθενή και αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα στην αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στον ιό.

Ο επικεφαλής της μιας από τις δύο ομάδες ερευνητών που πραγματοποίησαν την έρευνα, Θέοντορ Αλεξάντροφ, σημείωσε πως προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι ο κοροναϊός προσβάλλει το έντερο. Όμως ήταν ασαφές πώς τα εντερικά κύτταρα ανταποκρίνονται στη λοίμωξη.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές προσδιόρισαν τον τύπο των κυττάρων που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, πώς τα προσβεβλημένα κύτταρα πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και το πιο ενδιαφέρον απ΄όλα, ότι ο ιός παύει την ανοσοαντίδραση στα προσβεβλημένα κύτταρα.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να «φωτίσουν» την παθογένεια του κοροναϊού στο έντερο και να δείξουν γιατί το έντερο πρέπει να συνυπολογίζεται στην προσπάθεια κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ο ιός αναπτύσσεται και επεκτείνεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Σέρτζιο Τριάνα, κύριο συγγραφέα και υποψήφιο διδακτορικού στην ομάδα του Αλεξάντροφ, οι ερευνητές παρατήρησαν πώς τα προσβεβλημένα κύτταρα ξεκινούν ένα καταρράκτη γεγονότων που παράγουν ιντερφερόνη.

Και παρότι τα περισσότερα κύτταρα στο λεπτό έντερο είχαν μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που ενεργοποιείται από την ιντερφερόνη, τα κύτταρα που είχαν προσβληθεί από τον ιό δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο και αντίθετα, παρουσίασαν μια ισχυρή προφλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό δείχνει ότι ο ιός παρεμβαίνει και διακόπτει την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι κοροναϊοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2, προσκολλώνται σε υποδοχείς πρωτεϊνών, όπως οι ACE2 (υποδοχείς αγγειοτασίνης). Τώρα, οι ερευνητές έδειξαν ότι η λοίμωξη δεν περιορίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων όπου βρίσκονται οι υποδοχείς αγγειοτασίνης, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις εντατικές έρευνες ενός έτους και πλέον, ακόμη γνωρίζουμε ελάχιστα για τη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Λαρς Στάινμετζ, επικεφαλής της δεύτερης επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε τα αντιδραστήρια για την μελέτη, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πώς ο ιός προστατεύεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δείχνοντας εναλλακτικούς δρόμους για θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται όμως περαιτέρω μελέτη για να καταλάβουμε πώς ο ιός επεκτείνεται και επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο ρόλος του εντέρου στις αναπνευστικές ασθένειες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον και άλλων ερευνητικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας. Ερευνητές εκεί υποστηρίζουν ότι η L-τυροσίνη που μεταβολίζεται από τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες από φλεγμονή. Έδειξαν ότι τα συμπληρώματα L-τυροσίνης ήταν αποτελεσματικά σε μοντέλα ποντικού με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, το οποίο εμφανίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.