Σύμφωνα με νέα έκθεση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την αναπνευστική λοίμωξη covid-19, δεν μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες τόσο όσο νομίζαμε στο παρελθόν.

Πότε η απολύμανση των επιφανειών δεν είναι απαραίτητη

«Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και μελέτες παραγόντων περιβαλλοντικής μετάδοσης, η μετάδοση από τις επιφάνειες δεν αποτελεί την κύρια οδό με την οποία μεταδίδεται ο ιός και ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός», αναφέρει το CDC στα ευρήματά του.

Γενικά, τα ευρήματα σημαίνουν ότι όλοι μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο στον καθαρισμό επιφανειών και στην απολύμανση αντικειμένων, επισημαίνει ο δρ. William Schaffner, εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Tennessee.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε άλλα μέτρα, όπως η καλή υγιεινή των χεριών, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο της μόλυνσης.

«Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του SARS-CoV-2 είναι μέσω της μετάδοσης σταγονιδίων και αερολυμάτων, η επιφανειακή μετάδοση παραμένει ένας υπαρκτός αλλά χαμηλός κίνδυνος στις περισσότερες περιπτώσεις», εξηγεί η δρ. Debbie Eagles, αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου CSIRO.

Πότε δεν πρέπει να την παραλείπουμε

Ο δρ. William Schaffner επισημαίνει ότι οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς αποτελούν σημεία που θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. «Εάν πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε είδους, καθαρίστε τον με απολυμαντικά μερικές φορές μέσα στην ημέρα» επισημαίνει.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός επιφανειών με σαπούνι ή απορρυπαντικό είναι αρκετή για την μείωση του κινδύνου του κοροναϊού» σύμφωνα με το CDC.

«Η απολύμανση συνιστάται σε εσωτερικούς χώρους της κοινότητας όπου υπήρχε ύποπτη ή επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες», προσθέτει.