Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με λιγότερο στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU).

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και των επιπέδων άγχους περισσότερων από 8.600 Αυστραλών ηλικίας μεταξύ 25 και 91 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής (AusDiab) της Αυστραλίας από το Baker Heart and Diabetes Institute.

Φρούτα και λαχανικά κατά του στρες

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα στρες συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 230 γραμμάρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να τρώτε τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι λιγότερο αγχωμένα από εκείνα με χαμηλότερη πρόσληψη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική ευεξία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ, Simone Radavelli-Bagatini.

Φαγητό και διάθεση

Ενώ οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει το άγχος εξακολουθούν να είναι ασαφείς, η Simone Radavelli-Bagatini δήλωσε ότι τα βασικά θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας.

«Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία» επισημαίνει.

«Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, στρες και πεσμένη διάθεση».

«Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται αντιστρόφως με το αντιληπτό άγχος σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο Clinical Nutrition.