Κάθε άνοιξη πολλά είναι τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες της εποχής. Οι αλλεργίες είναι ουσιαστικά η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποια ουσία, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο βήχας, ο ξηρός λαιμός, το φτέρνισμα, το συνάχι, τα μάτια που κοκκινίζουν και δακρύζουν αλλά και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλεται κυρίως στη γύρη και στη σκόνη.

Οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών βρίσκονται σε έξαρση κυρίως την άνοιξη. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση μιας αλλεργικής κατάστασης, αφού ο καιρός επηρεάζει τη συγκέντρωση των γυρεοκόκκων στην ατμόσφαιρα.

Ετσι ο ξηρός και ζεστός αέρας ευνοεί τη διασπορά της γύρης, ενώ αντίθετα η βροχή την περιορίζει γιατί την παρασύρει προς τη γη. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πρωταγωνίστρια όλων των αλλεργιών και εμφανίζεται την εποχή της ανθοφορίας με ξαφνικά και πολλά φτερνίσματα, έντονη φαγούρα στη μύτη και καταρροή.

Η επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται με φαγούρα, ερεθισμό, κοκκίνισμα των ματιών και αίσθηση καψίματος. Ολα αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μαζί με καταρροή.

Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σε ένα παιδί είναι:

  • 25-30%, όταν ο ένας γονέας είναι αλλεργικός
  • 60-75% όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί

Πολλές φορές όμως οι αλλεργίες μπορεί να «ξεχάσουν» μια γενιά.

Οι ένοχοι

Η γύρη. Για τις περισσότερες αναπνευστικές αλλεργίες ευθύνεται η γύρη που υπάρχει σε αφθονία κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες. Η γύρη των δέντρων κυρίως της ελιάς, της λεύκας, του κυπαρισσιού, της καρυδιάς καθώς και του πλάτανου.

Η γύρη από τα αγρωστώδη (γρασίδια). Και η γύρη από το περδικάκι, ένα ζιζάνιο που ανθεί τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο, ενώ, αν ο καιρός είναι αρκετά υγρός και ζεστός, μπορεί να ανθεί και όλο τον χρόνο.

Τα ακάρεα της σκόνης μέσα στο σπίτι πολλαπλασιάζονται την άνοιξη, γι’ αυτό και τότε παρατηρείται έξαρση στις αναπνευστικές αλλεργίες που οφείλονται στην οικιακή σκόνη.

Τα ακάρεα μοιάζουν με μικροσκοπικές αράχνες που είναι αόρατες με γυμνό μάτι, τρέφονται με νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας και ζουν κυρίως στα στρώματα, στα σκεπάσματα των κρεβατιών και στα χαλιά.

Οι μύκητες ενοχοποιούνται επίσης για πολλές από τις αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος. Τα αλλεργιογόνα αυτά ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία και αναπτύσσονται στα σπίτια που δεν αερίζονται καλά.

Συνήθως βρίσκονται σε χώρους με αυξημένη υγρασία όπως ντουλάπια, αποθήκες, κελάρια κ.λπ.

Το αλλεργιογόνα των κατοικιδίων ζώων. Στην περίπτωση αυτή, η αλλεργία παρατηρείται όποτε έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Η ρύπανση. Αρκετές πρόσφατες ενδείξεις επίσης ενισχύουν την άποψη ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλουπόλεις συντελεί στην αύξηση των αλλεργιών. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ενδοοικιακής ρύπανσης – κυρίως από καπνό τσιγάρου – και της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στα παιδιά.

Τι μέτρα να πάρετε

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατέψουμε τα παιδιά από τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα;

Τι να κάνετε με τη γύρη

Μην ανοίγετε τα παράθυρα νωρίς το πρωί

Οι αλλεργικές αντιδράσεις (φτερνίσματα, έκκριση υγρού από τη μύτη, ξηρός βήχας, φαγούρα ή κοκκίνισμα ματιών κ.λπ.) θα μειωθούν αισθητά αν την εποχή της ανθοφορίας κρατάτε κλειστά τα παράθυρα από τις 8 έως τις 10 το πρωί.

Και αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες είναι αυξημένη η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αυτές τις ώρες το παιδί καλό είναι να αποφεύγει τον περίπατο ή την άθληση έξω από το σπίτι, ενώ αν χρειαστεί να βγει, φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Το ίδιο και το απόγευμα

Εκτός από τις πρωινές ώρες μέγιστης γυρεοφορίας, προσοχή θέλουν και οι ώρες 7-9 μ.μ., γιατί τότε, η πυκνότητα της γύρης αυξάνεται.

Κλείνετε λοιπόν τα παράθυρα του σπιτιού και στο τέλος της ημέρας, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: η συγκέντρωση των γύρεων στην ατμόσφαιρα εμφανίζει 2 peaks (τo πρώτο 8-10 π.μ. και το δεύτερο 7-9 μ.μ.)

Το καλύτερο είναι γενικά τις ώρες αυτές το παιδί να αποφεύγει τις βόλτες στα πάρκα ή στην εξοχή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθισμένων δέντρων και λουλουδιών και να προτιμάτε να τα πηγαίνετε βόλτα στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου συνήθως υπάρχει μικρότερη ποσότητα γύρης. Μην παραλείπετε να του φοράτε γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύονται τα μάτια του από την επαφή με τα αλλεργιογόνα.

Επίσης, όταν επιστρέφετε από βόλτα στο πάρκο ή αν μένετε σε εξοχική περιοχή, φροντίστε όταν επιστρέφει στο σπίτι: να αλλάζει αμέσως ρούχα και παπούτσια. Πριν πάει για ύπνο να κάνει μπάνιο και να λούζεται (μπορεί στα μαλλιά του να έχει κολλήσει γύρη).

Μαζεύετε γρήγορα τα απλωμένα ρούχα

Οταν φυσάει καλό θα είναι να κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού για να μη μεταφέρεται στο εσωτερικό γύρη και σκόνη, ενώ δεν θα πρέπει να αφήνετε πολλές ώρες τα ρούχα απλωμένα έξω γιατί και σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθεί η γύρη που έχει κολλήσει πάνω τους.

Τι να κάνετε για τη σκόνη και τους μύκητες

Το καλύτερο μέτρο προστασίας είναι η καθαριότητα και ο καλός αερισμός του σπιτιού, ειδικά του παιδικού δωματίου.

Σκουπίζετε συχνά και ξεσκονίζετε με ένα υγρό πανί.

Αντικαταστήστε στο υπνοδωμάτιο του παιδιού τα μάλλινα σκεπάσματα και τα πουπουλένια παπλώματα και μαξιλάρια με άλλα από υποαλλεργικά υλικά.

Διατηρήστε την ατμόσφαιρα δροσερή και ξηρή (η υπερβολική ζέστη αποξηραίνει τους βλεννογόνους).

Καταργήστε τα χονδρά χαλιά και τις φλοκάτες, στα παράθυρα τις βαριές κουρτίνες. Προτιμάτε ελαφρά χαλιά και κουρτίνες που μπορούν να πλένονται στο πλυντήριο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Περιορίστε τα διακοσμητικά αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη.

Αερίζετε καθημερινά τα σεντόνια και τα σκεπάσματά του και μη στρώνετε το κρεβάτι του αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.

Αποφεύγετε τη χρήση χνουδωτών ή γενικά πάνινων παιχνιδιών. Αλλιώς φροντίστε να πλένονται σε καυτό νερό μαζί με τα σεντόνια ή να μπαίνουν στην κατάψυξη (για 3 μέρες) μία φορά την εβδομάδα.

Μην καπνίζετε σε κλειστούς χώρους.