Ο καθαρισμός του δέρματος είναι απαραίτητο βήμα στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης. Επειδή όμως υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι είναι σωστό και τι περιττό, ήρθε η στιγμή να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Πώς βοηθάει την επιδερμίδα μου ο καθαρισμός;

Ο καθαρισμός του δέρματος απομακρύνει το σμήγμα και τα προϊόντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών που εφαρμόζετε στη συνέχεια. Έτσι, κρατάει το δέρμα σας υγιές, καθαρό και νεανικό.

Τι θα συμβεί αν πέφτω για ύπνο χωρίς πρώτα να έχω κάνει ντεμακιγιάζ;

Αν παραλείψετε το ντεμακιγιάζ μία φορά, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τρομερό. Όταν όμως παραλείπετε τον καθαρισμό του δέρματός σας συστηματικά, η όψη σας δείχνει θαμπή και ταλαιπωρημένη, ενώ οι πόροι φράζουν από σμήγμα και ρύπους, εμφανίζονται μαύρα στίγματα και ενδεχομένως να αναπτυχθεί τάση ακμής. Παράλληλα, ευνοείται η ανάπτυξη ελευθέρων ριζών και κατ΄επέκταση της πρόωρης γήρανσης.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το πρόσωπό μου;

Ο καθαρισμός προσώπου χρειάζεται δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί, μία το βράδυ. Όχι πιο συχνά, όχι λιγότερο συχνά. Μάλιστα, ο βραδινός καθαρισμός είναι ο πιο σημαντικός, αφού η επιδερμίδα πρέπει να είναι απαραιτήτως καθαρή κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταφέρει να κάνει σωστή ανάπλαση και να επιδιορθώσει τις φθορές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βέβαια και ο πρωινός καθαρισμός είναι απαραίτητος, προκειμένου να απομακρύνετε το σμήγμα και τα υπολείμματα της βραδινής περιποίησης.

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζω το πρόσωπό μου πιο συχνά;

Όταν καθαρίζετε το πρόσωπό σας περισσότερες από δύο φορές την ημέρα μπορεί να διαταράξετε τον επιδερμικό σας φραγμό, εμφανίζοντας είτε περισσότερη λιπαρότητα είτε περισσότερη ξηρότητα είτε άλλες πιο σοβαρές παθήσεις, όπως έκζεμα.

Καταπολεμά την ακμή;

Ναι, ο καθαρισμός με τις κατάλληλες συνθέσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της ακμής. Απομακρύνει το σμήγμα, καθαρίζει τους πόρους και καταπολεμά τα βακτηρίδια που δημιουργούν σπυράκια.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν χρησιμοποιώ σωστό καθαριστικό;

Κάθε τύπος επιδερμίδας χρειάζεται διαφορετικό καθαριστικό. Ωστόσο, αν μετά τον καθαρισμό νιώθετε ότι η επιδερμίδα σας «τραβάει», τότε η σύνθεση απογυμνώνει το δέρμα σας από τα φυσικά του έλαια. Αυτό παρατηρείται συνήθως με τα καθαριστικά σε μορφή τζελ. Έχετε κατά νου ότι μετά τον καθαρισμό δεν πρέπει να νιώθετε το δέρμα σας ξηρό, αλλά απαλό και φρέσκο.

Πειράζει που χρησιμοποιώ μωρομάντιλα για τον καθαρισμό;

Πρόκειται για μια πολύ πρακτική λύση, όχι όμως την ιδανική, καθώς δεν καθαρίζουν σε βάθος, με αποτέλεσμα να τρίβετε επίμονα την επιδερμίδα με κίνδυνο να προκαλέσετε μικροτραυματισμούς. Ωστόσο, αν έχετε ξεμείνει από καθαριστικό ή είστε πολύ κουρασμένοι, τότε μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με μωρομάντιλο, να ξεπλύνετε με νερό και να επαναλάβετε τη διαδικασία δεύτερη φορά.

Πρέπει να κάνω διπλό καθαρισμό ή είναι απλά μια μόδα;

Η τάση του double cleansing προέκυψε με στόχο την τέλεια απομάκρυνση κάθε ίχνους μακιγιάζ, ακόμα και του πολύ καλυπτικού. Ωστόσο, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Σε κάθε περίπτωση, είτε κάνετε διπλό καθαρισμό είτε όχι, το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο: στο τέλος το βαμβάκι να μένει καθαρό, χωρίς υπολείμματα.

Αξίζει να αγοράσω κάποιο εργαλείο καθαρισμού;

Μια τέτοια συσκευή προσφέρει πιο βαθύ και αποτελεσματικό καθαρισμό απ’ ό,τι τα δάχτυλα και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πλένετε καλά το βουρτσάκι της προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση βακτηριδίων και να το αντικαταστήσετε όταν φθαρεί για να μην προκαλέσετε μικροτραυματισμούς στο δέρμα σας.