Γνωρίζετε ήδη ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε εάν πρέπει πραγματικά να τα πλύνετε και εάν ναι, πώς;

Γιατί είναι σημαντικό να πλένετε φρούτα και λαχανικά

Θέλετε να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας για να απομακρύνετε το χώμα, τα μικρόβια αλλά και τα φυτοφάρμακα. Μερικές φορές θα δείτε ορατό χώμα σε φυλλώδη χόρτα και άλλα λαχανικά, άλλες φορές όμως μπορεί να μην φαίνεται.

Μικροβιακά παθογόνα που βρίσκονται στα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, της σαλμονέλας και των μικροβίων που προκαλούν νοροϊό, μπορούν να οδηγήσουν σε τροφική ασθένεια.

Η έρευνα συνδέει επίσης τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Για παράδειγμα, τα φυτοφάρμακα διατροφής μπορεί να σχετίζονται με δυσμενείς αναπαραγωγικές συνέπειες για τις γυναίκες ενώ αρνητικά μπορεί να επηρεαστεί και η γονιμότητα των ανδρών.

Πώς θα τα καθαρίσετε σωστά

Υπάρχουν καθιερωμένοι τρόποι που ενδείκνυνται από τους ειδικούς για να καθαρίσετε σωστά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, μερικοί τρόποι που θα ήταν καλό να αποφύγετε είναι το πλύσιμο με σαπούνι ή και απορρυπαντικό.

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι πορώδη, έτσι το σαπούνι και τα οικιακά απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν από φρούτα και λαχανικά, παρά το ενδεδειγμένο ξέβγαλμα.

Πριν προετοιμάσετε ή / και φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πλύνετε τα καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια.