Όσον αφορά τα πρωινά και τον ύπνο, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Εκείνοι που ακούν πάντα το ξυπνητήρι τους (και μερικές φορές μπορεί να ξυπνήσουν δύο ή τρία λεπτά νωρίτερα μόνο για να προσπαθήσουν να κοιμηθούν και πάλι) και εκείνοι που κοιμούνται αναπαυτικά και χωρίς καμία ενόχληση παρά τον εκκωφαντικό του ήχο.

Ίσως, ακόμη και αν ακούτε το ξυπνητήρι σας κατά καιρούς, δυσκολεύεστε να αντισταθείτε, χτυπάτε τελικά «αναβολή» για αρκετές φορές και τελικά καταλήγετε να τρέχετε – στην κυριολεξία – για να φτάσετε εγκαίρως στις υποχρεώσεις σας.

Γιατί μπορεί να μην ακούτε το ξυπνητήρι σας

Αρχικά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς κοιμάστε βαριά. Σύμφωνα με τον δρ. Guy Meadows από το Sleep School, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο βαθύς αυτός ύπνος «λειτουργεί ως συσκευή ακύρωσης του θορύβου».

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον βαθύτερο αυτόν ύπνο.

Η ρουτίνα του ύπνου σας

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου μπορεί να ευθύνονται για τα ζητήματα του ύπνου σας, ειδικά εάν έχετε μια ασυνεπή ρουτίνα λόγω πραγμάτων όπως η εργασία με βάρδιες.

«Είτε πρόκειται για μία νύχτα είτε κατά τη διάρκεια αρκετών διανυκτερεύσεων, αν δεν κοιμάστε οκτώ ώρες τότε δημιουργείται ένα χρέος ύπνου, που πρέπει να εξοφληθεί» εξηγεί ο δρ. Guy Meadows. Ο ύπνος σε λάθος ώρα για τον φυσικό σας χρονότυπο (πρόγραμμα ύπνου) μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα.

«Εκείνοι που φυσικά λειτουργούν καλύτερα το βράδυ τείνουν να ξυπνούν αργότερα το βράδυ και, ως εκ τούτου, κοιμούνται αργότερα το πρωί», επισημαίνει.

Η συνολική εικόνα της υγείας σας

«Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να ξυπνήσουν το πρωί», εξηγεί ο δρ. Hussain Abdeh, κλινικός διευθυντής και φαρμακοποιός στο Medicine Direct.

«Για παράδειγμα, οι διαταραχές ύπνου σας εμποδίζουν να αναπτύξετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι μεταβαίνετε σε έναν βαθύτερο ύπνο που είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσετε».

Η υπνοβασία, η υπνική άπνοια και οι εφιάλτες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο. Η ψυχική υγεία πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. «Ένα από τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ο υπερβολικός ύπνος», σημειώνει ο δρ. Hussain Abdeh.

Ομοίως, το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία που οδηγεί σε στέρηση ύπνου και έλλειψη κινήτρων για να σηκωθείτε από το κρεβάτι.