Ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι το να αντισταθούμε στην επιθυμία μας για βραδινό τσιμπολόγημα.

Μάλιστα, υπάρχει και επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή μας την τάση να «χαλάμε» τη δίαιτα το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με σχετική έρευνα στο περιοδικό Obesity, ο λόγος που αυξάνονται οι λιγούρες μας για παχυντικές τροφές μετά το απόγευμα έχει να κάνει με το βιολογικό μας ρολόι. Συγκεκριμένα, το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζει την όρεξή μας έτσι ώστε να πεινάμε περισσότερο από το απόγευμα και μετά, ως μηχανισμό επιβίωσης για να προσλάβουμε και να αποθηκεύσουμε ενέργεια για τις ώρες ύπνου που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Μάλιστα, λόγω αυτής της βιολογικής ρύθμισης οι περισσότεροι έχουμε την τάση να παραλείπουμε γεύματα της ημέρας (π.χ. το πρωινό) και να δείχνουμε προτίμηση στα απογευματινά και βραδινά γεύματα.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι για πολλούς το φαγητό λειτουργεί ως ένας τρόπος εκτόνωσης και χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να απολαύσουμε το βραδινό μας τσιμπολόγημα, χωρίς να ανησυχούμε για το βάρος μας. Αρκεί να επιλέξουμε «έξυπνα» τα σνακ μας.

Τι να επιλέξουμε για το βραδινό τσιμπολόγημα

Αμύγδαλα

Τραγανά, νόστιμα και θρεπτικά, τα αμύγδαλα είναι ένα ιδανικό σνακ για το βραδινό μας τσιμπολόγημα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα και παρ΄ όλα αυτά να περιμένουμε να χάσουμε βάρος. Προτιμάμε λοιπόν τα ανάλατα αμύγδαλα και δεν τρώμε περισσότερα από 10.

Στικς λαχανικών

Κόβουμε σε στικς αγγουράκια, καροτάκια και όποιο άλλο λαχανικό μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το αγαπημένο μας… κριτσάνισμα χωρίς πολλές θερμίδες. Για έξτρα γεύση, μπορούμε να συνδυάσουμε τα στικς λαχανικών με ένα ελαφρύ ντιπ με άπαχο γιαούρτι και κομμένες πιπεριές ή πάπρικα σε σκόνη (το χτυπάμε λίγο στο μίξερ για να γίνει ομοιογενές) ή με τυρί κότατζ το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες.

Φρούτα

Ζουμερά και γλυκά, τα φρούτα του καλοκαιριού μπορούν να ικανοποιήσουν τη λιγούρα μας για κάτι γλυκό, χαρίζοντάς μας βιταμίνες και βοηθώντας μας να γλιτώσουμε θερμίδες. Για ένα πιο χορταστικό σνακ μπορούμε να τα απολαύσουμε ως προσθήκη σε ένα γιαούρτι 2%.

Σπιτικό ποπ κορν

Παίρνουμε από το σουπερμάρκετ ή από ένα κατάστημα με είδη διατροφής σπόρους καλαμποκιού και τους ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο λάδι. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας και παράλληλα κλείνουμε το καπάκι. Μόλις σταματήσει ο θόρυβος από τους σπόρους που ανοίγουν και χτυπάνε πάνω στο καπάκι, κλείνουμε το μάτι, ανοίγουμε το καπάκι και σερβίρουμε. Για έξτρα γεύση, τα πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα σε σκόνη.

Βρώμη με γάλα αμυγδάλου

Ποιος είπε ότι η βρώμη είναι μόνο για το πρωινό; Βράζουμε ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και προσθέτουμε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας βρώμη για ένα γρήγορο και απολαυστικό σνακ.

Ο πιο απλός τρόπος να αποφύγουμε το παχυντικό τσιμπολόγημα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δυσκολεύουμε τη ζωή μας (και την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε) κρατώντας στην κουζίνα μας τροφές… πειρασμούς που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε. Επομένως, σταματάμε να αγοράζουμε παχυντικά σνακ και γεμίζουμε την κουζίνα μας με υγιεινά τρόφιμα που ενισχύουν την απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. τυρί κότατζ, φέτες ψητής γαλοπούλας, γιαούρτι) και σε φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, κράκερ ολικής άλεσης) είναι ιδανικά για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, αν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο.