Υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα γυμναστικής στο Διαδίκτυο που υπόσχονται να μεταμορφώσουν το σώμα μας και η αλήθεια είναι πώς κάθε είδος γυμναστικής μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, υπό την προϋπόθεση ότι είμαστε πιστοί σε αυτό. Προφανώς δεν πρόκειται να δούμε την επιθυμητή διαφορά επειδή γυμναστήκαμε 5 φορές.

Ωστόσο, πέρα από την επιμονή και την αφοσίωση που απαιτείται από εμάς, είναι σημαντικό να ξέρουμε και ποιες ασκήσεις πρέπει να εκτελούμε προκειμένου να στοχεύσουμε σε εκείνη την περιοχή του σώματός μας που θέλουμε να τονώσουμε.

Έτσι λοιπόν αν το ζητούμενο είναι να σμιλέψουμε τους γλουτούς μας και τα πόδια μας, η νούμερο 1 άσκηση που χρειαζόμαστε είναι τα squats (καθίσματα). Και ενώ μπορεί να μας φαίνεται μια αρκετά απλή άσκηση, οι περισσότεροι την εκτελούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τον σκελετό τους και να μη βλέπουν αποτέλεσμα.

Λάθος 1ο – Στηριζόμαστε στα δάχτυλα των ποδιών μας και όχι στις φτέρνες μας

Όταν στηρίζουμε το βάρος μας στα δάχτυλα των ποδιών μας δεν είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε αποτελεσματικά την άσκηση. Αντιθέτως, όταν στηριζόμαστε στις φτέρνες μας ενεργοποιούμε πιο εύκολα τις σωστές μυϊκές ομάδες και δεν επιβαρύνουμε τα γόνατά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γυμναστές ενθαρρύνουν τους ασκούμενους να στηρίζουν το βάρος τους στο πίσω μέρος της φτέρνας τους όταν κάνουν squats.

Λάθος 2ο – Τα γόνατά μας δεν είναι σε σωστή θέση

Ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι όταν σκύβουμε, τα γόνατά μας κλίνουν προς τα μέσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Προσπαθούμε να ελέγχουμε ότι τα γόνατά μας σχηματίζουν ορθή γωνία καθώς και ότι είναι στην ίδια νοητή ευθεία με τις μύτες των παπουτσιών μας.

Λάθος 3ο – Ο κορμός μας δεν είναι σε σωστή θέση

Προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τη μέση μας είναμ σημαντικό το στέρνο μας και γενικότερα ο κορμός μας να μη σκύβει μπροστά, αλλά σε κάθετη θέση. Αν κάνουμε squats με βάρη, δοκιμάζουμε αρχικά να μειώσουμε το βάρος που σηκώνουμε.