Η ατμοθεραπεία είναι μια πρακτική και βολική μέθοδος για να καθαρίσετε βαθιά τους πόρους σας και να αναζωογονήσετε την επιδερμίδα σας. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να ξέρετε ώστε να την κάνετε μόνη σας στο σπίτι σας.

Πριν την ατμοθεραπεία…

Αφαιρέστε το μακιγιάζ και καθαρίστε σε βάθος την επιδερμίδα σας. Μαζέψτε τα μαλλιά σας σε ένα χαμηλό σινιόν για να μην καλύπτουν το πρόσωπο και να μη σας ενοχλούν καθώς σκύβετε το κεφάλι.

Η διαδικασία

  1. Βράστε νερό σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέστε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας και απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Τοποθετήστε το με προσοχή σε μια επίπεδη, πυρίμαχη επιφάνεια σε ένα ύψος που σας βολεύει προκειμένου να είστε καθιστή και χαλαρή.
  2. Αμέσως σκεπάστε το κεφάλι και τους ώμους σας με μια μεγάλη πετσέτα ώστε να «παγιδεύετε» τον ατμό και πλησιάστε το πρόσωπό σας στο νερό σε απόσταση 25-45 εκατοστών (ανάλογα με το πόσο αντέχετε τη ζέστη).
  3. Κλείστε τα μάτια και απολαύστε την ευεργετική επίδραση του ατμού για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, χωρίς να σκουπίσετε το πρόσωπό σας, απλώστε μια θρεπτική μάσκα ή ένα ενυδατικό serum. Η επιδερμίδα σας θα απορροφήσει σαν σφουγγάρι όλα τα ενυδατικά και θρεπτικά στοιχεία τους.

Ποιο αιθέριο έλαιο να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδα σας

  • Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree) έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις λιπαρές επιδερμίδες με ακμή ή και ενάντια σε μεμονωμένο σπυράκι. Επίσης είναι ιδανικό για τις παθήσεις του αναπνευστικού.
  • Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο εκτός από τονωτικό μαλλιών, έχει αντιγηραντική δράση. Προσφέρει στο δέρμα ελαστικότητα, φρεσκάδα και λάμψη. Επίσης, όσον αφορά την ατμοθεραπεία, εκτός από καλλυντικές ιδιότητες, βελτιώνει τη διάθεση και είναι αποχρεμπτικό.
  • Το αιθέριο έλαιο από γεράνι βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος και ρυθμίζει τη λιπαρότητα. Επιπλέον εξισορροπεί, ανακουφίζει από το στρες, τονώνει το κυκλοφορικό, μειώνει την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα.
  • Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αποτοξινωτικό, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει τα κύτταρα, γι΄αυτό και θεωρείται εξαιρετικό επουλωτικό συστατικό. Συμβάλλει στην επούλωση εκδορών και πληγών σε μικρό χρονικό διάστημα, Επίσης, κάνει θαύματα στις πανάδες και στις κηλίδες γήρανσης, ακόμη και με απευθείας επάλειψη,
  • Το αιθέριο έλαιο από λιβάνι έχει έντονη αναπλαστική και αντιγηραντική δράση. Επιπλέον, οξύνει τις αισθήσεις, βοηθάει τη συγκέντρωση του νου και τον διαλογισμό, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό.
  • Το αιθέριο έλαιο λεμονιού καθαρίζει και τονώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Έχει αντισηπτική δράση και καταπολεμά τη λιπαρότητα και τη θαμπάδα. Επίσης, θεωρείται αποτελεσματικό ενάντιο στην ακμή.