Ο διαλογισμός συχνά θεωρείται ως ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να απαλλαγείτε από το άγχος και να αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις απλά να απομακρυνθούν δίχως πίεση. Στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το δικό σας «state of calm», την προσωπική σας δηλαδή κατάσταση ηρεμίας.

Γιατί νυστάζετε όταν κάνετε διαλογισμό;

Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει τον διαλογισμό, μπορεί να έχουν διαπιστώσει ότι «χαλάρωσαν» τόσο πολύ, που τελικά καταλήγουν να νυστάζουν. Μερικοί λόγοι, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο, περιλαμβάνουν:

Τα… περίπλοκα της εγκεφαλικής δραστηριότητας

Όταν διαλογίζεστε, βρίσκεστε ακριβώς στην μέση μεταξύ της εστίασης και της χαλάρωσης, της αφύπνισης και του ύπνου.

Πρόσφατη ανασκόπηση, στα πλαίσια της οποίας η δραστηριότητα του διαλογισμού μελετήθηκε με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταστάσεις διαλογισμού φαίνεται να είναι παρόμοιες με τα στάδια ύπνου 1 και 2 ή τον ύπνο εκτός REM.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξήσεις στα κύματα άλφα εγκεφάλου για όλα τα επίπεδα βάθους διαλογισμού σε σύγκριση με τις καταστάσεις ανάπαυσης. Όσον αφορά την βαθύτερη κατάσταση, ορισμένοι ερευνητές παρατήρησαν αυξήσεις στα κύματα θήτα και μειώσεις στα κεντρικά βήτα και χαμηλά κύματα γάμμα.

Με άλλα λόγια, τα εγκεφαλικά κύματα υψηλής εγρήγορσης και επίλυσης προβλημάτων μειώθηκαν, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με τη χαλάρωση αυξήθηκαν. Ουσιαστικά, ο διαλογισμός βρέθηκε να είναι μια κατάσταση συνείδησης διαφορετική από τον ύπνο και την εγρήγορση, ενώ έχει χαρακτηριστικά και των δύο.

Φάγατε βαρύ γεύμα

Εάν δοκιμάσετε να κάνετε διαλογισμό, αφού έχετε καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα, τότε μπορεί να προκληθεί το αίσθημα της υπνηλίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται:

  • Σε απελευθέρωση ορμονών.
  • Στην θρεπτική αξία του γεύματος.
  • Στο γεγονός ότι το σώμα σας εστιάζει την ενέργεια στην πέψη μετά την κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφίμων.

Για παράδειγμα, τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί και το tofu είναι γνωστό ότι περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία μέσω της απελευθέρωσης σεροτονίνης. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα κεράσια, περιέχουν μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Άλλα όπως το αβοκάντο, η σοκολάτα, τα δημητριακά και οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μυϊκή χαλάρωση.

Έλλειψη ύπνου ή κόπωση

Μια επίδραση του διαλογισμού είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε κάτι που προηγουμένως δεν είχατε παρατηρήσει. Αυτό είναι ένα γενικό όφελος που μπορεί να έχει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην αρχή.

Εάν είστε ήδη κουρασμένοι, αγχωμένοι, συγκλονισμένοι ή δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, το σώμα σας μπορεί να θεωρήσει την πρακτική του διαλογισμού σας ως πρόσκληση για να ξεκουραστείτε.

Εάν τυπικά αποτελεί ένα άτομο που είναι διαρκώς σε κίνηση, το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα αίσθηση που προσφέρει η πρακτική του διαλογισμού.

Εάν δυσκολεύεστε συνεχώς να παραμείνετε ξύπνιοι ενώ κάνετε διαλογισμό, πιθανότατα να αποτελεί τον τρόπο του σώματός σας να σας προειδοποιήσει ότι χρειάζεστε περισσότερες ώρες ύπνου, ξεκούρασης και χαλάρωσης για να ανταπεξέλθετε.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μερικές γενικές οδηγίες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της υπνηλίας όταν κάνετε διαλογισμός, περιλαμβάνουν:

  1. Εξασκηθείτε μακριά από τις ώρες των γευμάτων σας.
  2. Μην κάνετε διαλογισμό στο κρεβάτι σας.
  3. Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο διαλογισμού.
  4. Εξασκηθείτε έξω.
  5. Σταθείτε ή περπατήστε ενώ διαλογίζεστε.
  6. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά.
  7. Δοκιμάστε να εξασκηθείτε με τα μάτια ανοιχτά.
  8. Μείνετε ενυδατωμένοι.
  9. Διαλογιστείτε με ήχους.
  10. Κάντε συχνές και σύντομες συνεδρίες.